Učna ura za slovenske politike

Za slovenske politike težko razumljivo: zmagovalec poudari, da je predsednik vseh državljanov; poraženec v interesu države pozove svoje volivce, naj spoštujejo svojo ustavo in svojega predsednika.

Volilna kampanja v ZDA je bila svinjska, pritlehna, krivična, ampak zdaj ni več kampanja, pred državo je nov dan.

Volilna kampanja v ZDA je bila svinjska, pritlehna, krivična, ampak zdaj ni več kampanja, pred državo je nov dan. Foto: Reuters

Vabimo vas, da si ogledate današnja govora ključnih oseb letošnje ameriške volilne kampanje. Za slovenske razmere nepredstavljivo in še nikoli videno, da bi poraženec zmogel v ospredje tako jasno postaviti interes države. Ni prostora za osebni poraz. Ni prostora za objokovanje poraženčevih ran. Kampanja ni bila za enega človeka, bila je za vrednote stranke. S tabo nismo mogli zmagati, poslovi se dostojno, kajti odhajaš v zgodovino.

Govor zmagovalca, 45. predsednika ZDA, Donalda Trumpa


V ZDA je tradicija, da poraženec prizna poraz. Šele nato ima zmagovalec svoj zmagovalni govor. V nobenem od teh govorov ni prostora za obračunavanja z nasprotno stranjo. Kampanja je bila svinjska, pritlehna, krivična, ampak zdaj ni več kampanja, pred državo je nov dan. Govor je namenjen zahvali kandidatovim podpornikom in pogledu v prihodnost. Oba, tako poraženec kot zmagovalec, se trudita na besedni ravni čim bolj združiti razdeljeni narod. Pa čeprav nekaj tisoč zaposlenih iz stranke poraženca ve, da bo izgubilo službo, ker je njihov kandidat izgubil volitve.

To je namreč bistvo gentlemenstva in civiliziranosti: nasprotnik ni nič manj človek, poraženec ni nič manj človek kot zmagovalec. Ko je dvoboj mimo, morata oba še naprej skupaj živeti na istem planetu, v isti državi.

Predsednik je predsednik vseh, tudi tistih, ki se z njim ne strinjajo. Mandat, ki ga je dobil, je časovno omejen - v tem času ima v rokah vzvode, ki mu omogočajo, da favorizira interese večine - vendar ne na račun zatiranja manjšine. Če ne ravna v skladu s temi načeli, potem se bo lahko manjšina morda že na naslednjih volitvah maščevala nad njim in njegovimi ...

Govor poraženke Hillary Rodham Clinton

Si predstavljate, da bi takšen govor, v katerem bi v ospredje postavili interes Slovenije, zmogli Tone Rop, Janez Janša, Borut Pahor, Alenka Bratušek, Miro Cerar? Ali pa Lojze Peterle ali Danilo Türk? Daleč so ZDA za Slovenijo ...

Sorodne vsebine

Komentarji

24
  • Nikoniko1 / 10.11.2016. ob 08:40

    Kdaj bomo tudi pri nas dojeli, da vlade postavljajo strici iz ozadja, sami pa praznijo banke. Zato je morala pasti zadnja Janševa vlada, dobili smo pa Cmerarja. Popolnoma nesposobnega za vodenja vlade.

  • stanly / 10.11.2016. ob 08:02

    AMERIŠKO DOMOLJUBJE je resnično nad vsemi političnimi in privatnimi interesi, zato so najboljši na svetu, v SLO pa nismo pravi patrioti in domoljubi, saj smo bili vzgojeni tako, da se mnogi tega celo sramujejo in želijo biti samo državljani EU, še prej pa juge...

  • oporečnik / 10.11.2016. ob 13:45

    S takim načinom kot ga je izbral Trump proti nasprotnici, bi morali tudi mi nastopiti proti našim nič vrednim politikom, ki so zafurali državo in jih nagnati!!!!

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano