Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
5. 2. 2016,
8.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Afganistan talibani

Petek, 5. 2. 2016, 8.03

8 let

Ubili 11-letnika, ki se je boril proti talibanom

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Uporniki v Afganistanu so s strelom v glavo ubili 11-letnega Vasila Ahmada, ki je vodil varnostne sile v boju proti talibanom.

Vasil Ahmad je po besedah svojega strica, lokalnega vodje policije v provinci Uruzgan, 43 dni vodil policijsko enoto, ki se je borila, da bi odbila 71-dnevno obleganje talibanov.

Dečka so v ponedeljek s strelom v glavo na trgu v mestu Tarinkot ubili moški na motorjih. Vasila so odpeljali v bolnišnico, nato prepeljali v bolje opremljeno bolnišnico v Kandaharju, kjer pa je umrl zaradi poškodb. Odgovornost za napad na dečka so prevzeli talibani, poroča CNN.

Vasil se je šele pred kratkim vrnil v civilno življenje in se vpisal v šolo, potem ko je lani preživel brutalno obleganje talibanov v Khas Uruzganu. Dečkov stric Mulah Samad je povedal, da se je kljub svoji starosti izkazal na bojišču.

Samad je razkril, da je Vasil izgubil očeta, ki je umrl v boju s talibani, in da ga je lani vprašal, kako se uporablja puške: "Vprašal sem ga, zakaj želi vedeti. Odvrnil je, da se želi maščevati tistim, ki so ubili njegovega očeta."

"Bil je zelo inteligenten, hitro se je učil," je povedal o nečaku, ki ga je naučil uporabljati puške AK-47 in PK, rakete, minomete ter satelitske telefone in radijske postaje VHF.

Izstrelil do tri tisoč nabojev na dan Lani poleti so začeli območje, kjer je živel dečkov stric, oblegati talibani. Samad in njegovi možje so bili v napadu ranjeni, takrat je poveljevanje prevzel Vasil. "Včasih je na dan izstrelil do tri tisoč nabojev," je povedal Samad in dodal, da je 11-letnik ubil več talibanskih borcev.

Samad, ki je bil sam taliban, preden je leta 2012 prestopil na stran afganistanskih varnostnih sil, je pojasnil, da je deček možem skupaj poveljeval 43 dni. Po koncu obleganja so Samada in njegovo družino, vključno z Vasilom, prepeljali v Tarinkot, kjer je deček začel obiskovati šolo, kasneje pa se je želel prudružiti policiji.

Otroci se borijo na obeh straneh Pakistanska aktivistka Malala Jusafzaj, ki je leta 2012 kot 15-letnica preživela napad talibanov – ustrelili so jo v glavo –, je Vasilovo smrt označila za tragično. "Ne gre samo za tega fantka, to se dogaja številnim otrokom in ljudem v regiji. Tragično je, da nimajo sočutja do otrok, do nedolžnih ljudi," je Nobelova nagrajenka povedala za CNN.

Afganistanske oblasti poudarjajo, da Vasila niso rekrutirali, temveč se je boril, ker je želel obvarovati svojo družino. Organizacije za človekove pravice pravijo, da se kljub prepovedi sodelovanja otrok v oboroženih spopadih na obeh straneh v Afganistanu borijo številni mladoletniki in otroci.

Ne spreglejte