Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
7. 11. 2013,
8.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Fukušima

Četrtek, 7. 11. 2013, 8.23

8 let

Tvegano odstranjevanje gorivnih palic iz Fukušime

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skoraj dve leti po potresu in cunamiju, ki je močno poškodoval japonsko jedrsko elektrarno Fukušima, je operater Tepco napovedal, da bodo začeli tvegano odstranjevanje jedrskih gorivnih palic.

Odstranjevanje gorivnih palic velja za mejnik v odstranjevanju posledic cunamija, ki ga je marca 2011 sprožil potres in je močno poškodoval nuklearko, kar je sprožilo največjo jedrsko katastrofo po Černobilu leta 1986. Ko je cunami dosegel nuklearko, je prekinil električno energijo, nujno potrebno za hladilni sistem v treh reaktorjih, ki so bili tedaj v uporabi. Sredica reaktorjev se je začela topiti, v ozračje pa so ušli radioaktivni delci.

Odstranjevanje posledic cunamija spremljajo številne težave, predvsem uhajanje radioaktivne vode iz hranilnih bazenov v morje, zanje pa naj bi namenili najmanj 50 milijard dolarjev. Operater nuklearke Tepco je razgrnil načrt, po katerem bo odstranil 1.500 porabljenih gorivnih palic iz reaktorja 4, ki je bil po cunamiju poškodovan v eksploziji, in jih shranil v varnejših, posebej za to zgrajenih kontejnerjih. Podvig velja za tveganega, a nujno potrebnega za stabilizacijo Fukušime.

Jedrske gorivne palice so štiri metre dolge cevi, v katerih je z uranom obogateno gorivo in ki naj bi bile poškodovane. Palice naj bi iz bazena, v katerem se nahajajo, dvignili z žerjavom, med dvigovanjem pa naj bi jih polivali z vodo. Odstranjevanje naj bi trajalo med sedem in deset dni. Če bo operacija uspešna, se bodo nato osredotočili na težave reaktorjev 1, 2 in 3. Kdaj naj bi se začela, Tepco ni sporočil.

Težave s Fukušimo skrbijo tudi japonske sosede. Pred dnevi je Kitajska zahtevala natančen opis prizadevanj za odstranitev posledic in preprečitev nadaljnjega uhajanja radioaktivnosti v okolico. "Kitajska podrobno spremlja ukrepe, ki jih je sprejela Japonska. Japonsko stran pozivamo, naj uporabi vse ukrepe za čim večje zmanjšanje posledic nesreče in naj pravočasno, popolnoma in natančno obvešča mednarodno skupnost," se je glasil poziv Pekinga Tokiu.

Ne spreglejte