SiolNET. Novice Svet
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Turki zaskrbljeni nad Trumpovo odločitvijo

0,58

termometer

Turčija zastava
Foto: Daniel Novakovič/STA

Turčija je danes kot "izjemno skrb zbujajočo" označila odločitev ZDA, da bodo svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva preselile v Jeruzalem sredi maja, kar sovpada s 70. obletnico razglasitve neodvisnosti Izraela.

"Ta odločitev kaže na vztrajanje ameriške administracije pri uničenju pogojev za mir s teptanjem mednarodnega prava, resolucij VS ZN o Jeruzalemu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo turško zunanje ministrstvo.

Poudarili so, da bo Turčija "po tej izjemno skrb zbujajoči odločitvi ZDA še naprej z večjim delom mednarodne skupnosti ščitila legitimne pravice Palestincev". Menijo še, da odločitev kaže tudi na to, da ZDA ne slišijo oziroma se ne zmenijo – kar je še huje – za glas vesti mednarodne skupnosti.

Ameriški State Depratment je v petek sporočil, da bodo ZDA svoje veleposlaništvo že sredi maja preselile v Jeruzalem. Sprva je to povedal visoki predstavnik zunanjega ministrstva Steven Goldstein, nato pa je še tiskovna predstavnica ministrstva Heather Nauert ta korak označila za zgodovinskega in dodala, da bo odprtje "sovpadalo s 70. obletnico razglasitve neodvisnosti Izraela".

Za Palestince je 14. maj sporen datum

Gre za 14. maj, ki pa je sporen datum za Palestince, saj sami ta dan zaznamujejo kot dan katastrofe, ko je moralo več kot 760 tisoč Palestincev po ustanovitvi Izraela leta 1948 zapustiti domove.

Palestinska osvobodilna organizacija (PLO) je že v petek datum selitve označila za provokacijo. "Odločitev ameriške administracije, da prizna Jeruzalem za izraelsko prestolnico in izbere dan katastrofe palestinskih ljudi za datum selitve, je huda kršitev mednarodnega prava," je dejal drugi mož PLO Saeb Erekat. Rezultat tega bo "uničenje rešitve dveh držav kot tudi provokacija za vse Arabce in muslimane", je poudaril.

Izbira datuma bi lahko oddaljila mirovne pogovore

Izbira datuma in selitev leto prej, kot je bilo sprva napovedano, bi lahko še oddaljila ponoven začetek mirovnih pogovorov med Palestinci in Izraelci, meni AFP. V okviru teh pogajanj se mednarodna skupnost zavzema za oblikovanje dveh držav, dogovorili pa naj bi se tudi o statusu Jeruzalema.

Predsednik ZDA Donald Trump je odločitev o selitvi in priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela sporočil decembra lani in že takrat sprožil ostre kritike v mednarodni skupnosti in palestinskih oblasteh.

Turški predsednik Erdogan zelo kritičen do odločitve

Takrat je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je eden od najostrejših kritikov te odločitve, v Istanbulu organiziral vrh Organizacije za islamsko sodelovanje (OIC). Na njem je 57 muslimanskih držav članic priznalo palestinsko državo in Vzhodni Jeruzalem za njeno prestolnico.

Podpredsednik ZDA Mike Pence je sicer še pretekli mesec dejal, da bodo veleposlaništvo preselili do konca leta 2019.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin