Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2024,
8.04

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Benjamin Netanjahu vlada Jeruzalem protesti

Torek, 18. 6. 2024, 8.04

1 teden, 1 dan

Izgredi v Izraelu. Več ranjenih, protestniki zahtevajo predčasne volitve. #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Na protivladnih protestih v Jeruzalemu so v ponedeljek izbruhnili spopadi med udeleženci in policijo. Ranjeni so bili najmanj trije ljudje, več ljudi so pridržali. Izraelska policija je uporabila tudi vodni top, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protestov proti vladi premierja Benjamina Netanjahuja pred stavbo parlamenta se je udeležilo več tisoč ljudi, ki so zahtevali predčasne volitve in dogovor o izpustitvi preostalih talcev iz Gaze. Izgredi so izbruhnili, ko so se protestniki premaknili pred premierjevo rezidenco, kjer je policija uporabila tudi vodni top, da bi množico razgnala.

protesti, Jeruzalem, Izrael | Foto: Reuters Foto: Reuters protesti, Jeruzalem, Izrael | Foto: Reuters Foto: Reuters

Izraelska policija je sporočila, da so pridržali najmanj devet ljudi, od tega nekaj v povezavi z lažje poškodovanimi policisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

protesti, Jeruzalem, Izrael | Foto: Reuters Foto: Reuters

V Izraelu že več mesecev potekajo množični protesti proti vladi. Nasprotniki Netanjahuja obtožujejo, da je ugodil željam svojih skrajnih koalicijskih partnerjev in tako onemogočil iskanje rešitev s pogajanji. Netanjahu to zanika in za zastoj v pogajanjih krivi nepopustljivost palestinskega islamističnega gibanja Hamas. V zadnjem času so se protesti in demonstracije proti Netanjahujevi vladi okrepili.

Hamas je v napadu na jug Izraela 7. oktobra lani zajel 251 talcev, od katerih jih je po ocenah Izraela 116 še vedno v Gazi, med njimi naj bi jih bilo 41 mrtvih. V vojni, ki od takrat divja v Gazi, pa je bilo ubitih več kot 37.300 ljudi, med njimi večinoma otroci in ženske, še poroča STA.

protesti, Jeruzalem, Izrael | Foto: Reuters Foto: Reuters protesti, Jeruzalem, Izrael | Foto: Reuters Foto: Reuters protesti, Jeruzalem, Izrael | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne spreglejte