Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 11. 2015,
8.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

letalo Sirija Turčija

Torek, 24. 11. 2015, 8.46

6 let, 7 mesecev

Turčija sestrelila rusko vojaško letalo, sirski uporniki streljali na ruski helikopter (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na sirsko-turški meji so turška letala sestrelila rusko vojaško letalo. Pilota sta se iz letala izstrelila nad sirskim ozemljem, edega od njiju so ubili.

Turška vojska je sporočila, da sta njena lovca F-16 ruski Su-24 sestrelila, potem ko je ta v petih minutah desetkrat kršil zračni prostor in se ni odzval na večkratna opozorila. Rusija je zatrdila, da letalo, ki so ga sestrelili Turki, ni kršilo turškega zračnega prostora, od katerega je bilo po trditvah ruskega obrambnega ministrstva oddljeno šest kilometrov, kar lahko tudi dokaže. Sestrelitev so v Kremlju označili za "zelo resen incident".

Streljali tudi na reševalni helikopter Kasneje so sirski uporniki streljali na ruski helikopter, ki je iskal pogrešana pilota. Zadeli so ga s protitankovsko raketo, moral je zasilno pristati, vsi člani pa so preživeli, poroča Reuters Rusija. Medtem so turkmenistanski (manjšina na severu Sirije, ki je etnično tesno povezana z bližnjo Turčijo) uporniki v Siriji zatrdili, da so ubili oba pilota sestreljenega ruskega letala. Ruska vojska je potrdila, da je bil ubit eden od njiju.

En pilot ubit, usoda drugega še nejasna Potem ko se je pilot katapultiral iz letala su-24, so nanj streljali s tal in ga ubili, je pojasnil vodja operacij na generalštabu ruske vojske Sergej Rudskoj. Dodal je, da glede na podatke Rusije, vojaško letalo ni preletelo meje s Turčijo, kot trdi Ankara. Povedal je še, da v Siriji poteka iskalna operacija.

Lavrov odpovedal obisk Ankare Incident se je zgodil dan pred obiskom ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Ankari na dvostranskih pogovorih. Turško zunanje ministrstvo je najprej sporočilo, da bo obisk potekal kot načrtovano, iz ruskega zunanjega ministrstva pa so sporočili, da je obisk Lavrova odpovedan. Ob tem je svojim državljanom odsvetovalo potovanje v Turčijo, ker da "teroristična grožnja v Turčiji ni nič manjša kot v Egiptu".

Opozorili dve letali, eno sestrelili Turška televizija je objavila posnetek letala, ki ga je zajel ogenj. Letalo je nato padlo na sirsko stran meje na goratem predelu province Latakia, kjer ob podpori ruskih letal poteka vladna ofenziva proti upornikom. CNN Türk poroča, da sta turški zračni prostor kršili dve ruski letali.

Zaradi incidenta izredno zasedanje Nata Zaradi sestrelitve ruskega letala so se na izrednem zasedanju sešli veleposlaniki zveze Nato. Članice Nata so izrazile solidarnost s Turčijo pri obrambi suverenosti njenega zračnega prostor in Rusijo pozvale k deeskalaciji razmer.

Na seji je sodeloval tudi slovenski veleposlanik pri Natu Jelko Kacin. Kot je po srečanju povedal za STA, je Turčija na sestanku predstavila dokaze, ki potrjujejo njene navedbe, da so ruska letala kršila turški zračni prostor. Navedbe Ankare so po besedah Kacina potrdili tudi drugi viri iz zveze Nato. Na srečanju niso sprejeli formalnih sklepov, je še dejal Kacin.

Rusija je konec septembra na povabilo sirskega predsednika Bašarja Al Asada začela zračne napade v Siriji. V Moskvi trdijo, da so njihova tarča islamistični skrajneži, zahod pa je prepričan, da je namen ruske vojaške kampanje obračunati z uporniki. Pred tedni je Rusija povzročila mednarodno razburjenje, ko sta dve njeni letali - po zagotovilih iz Moskve pomotoma - zašli v turški zračni prostor.

Incident v Turčiji zasenčil Hollandov obisk v ZDA Obisk francoskega predsednika Francoisa Hollanda v Washingtonu je danes zasenčila novica o turški sestrelitvi ruskega vojaškega letala, ki je izvajalo operacije v Siriji. Hollande in ameriški predsednik Barack Obama sta ob tem na novinarski konferenci posvarila pred stopnjevanjem napetosti.

Obama je dejal, da ima Turčija pravico do obrambe svojega ozemlja in zračnega prostora, sedaj pa je pomembno, da se Turčija in Rusija pogovarjata in skupaj ugotovita, kaj se je zgodilo.

Francija bo okrepila napade na IS Predstavniki 59 od skupaj 65 držav članic Globalne koalicije proti IS so se na svojem petem tovrstnem plenarnem zasedanju v Washingtonu v ponedeljek zavezali, da bodo s skupnimi napori poskrbeli za uničenje te islamistične skrajne skupine. Hollande je ponovil, da bo Francija okrepila zračne napade na skrajno skupino Islamska država v Siriji in sodelovala z drugimi evropskimi državami v prizadevanjih za preprečitev napadov, kakršni so se zgodili v Parizu.

Ne spreglejte