Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 7. 2015,
9.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Turčija Nato

Torek, 28. 7. 2015, 9.39

7 let, 12 mesecev

Turčija po napadu od Nata ne pričakuje dodatne vojaške prisotnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na plinovodu, ki povezuje Turčijo in Iran, je ponoči v turški provinci Agri odjeknila eksplozija. Turčija sklicala izreden sestanek z Natom, ki poziva Turčijo, naj zmerno uporabljajo vojaška sredstva.

Odgovornosti ni prevzel še nihče, turški mediji pa so v luči zaostrenih razmer prst že uperili v prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK). Številni mediji so za eksplozijo okrivili PKK, ki že desetletja bije uporniški boj na jugovzhodu Turčije in jo tako Ankara kot Washington dojemata kot teroristično organizacijo.

Stopnjevanje nasilja med Turčijo, PKK in Islamsko državo Skupina je v zadnjih tednih izvedla niz napadov. Med drugim je v nedeljo prevzela odgovornost za smrt dveh turških vojakov v provinci Diyarbakir. Že minuli teden so stali tudi za umorom dveh policistov na jugovzhodu države. Turčija je nato začela ofenzivo na položaje PKK in kot je v ponedeljek napovedal turški premier Ahmet Davutoglu, bodo z vojaško operacijo nadaljevali, dokler ne bo skupina razorožena.

Nato poziva Turčijo naj z zmernostjo uporablja vojaška sredstva Turčija je zahtevala srečanje, vendar zveze Nato ni zaprosila za dodatno vojaško prisotnost, je po koncu današnjega sestanka veleposlanikov zavezništva dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg

Več držav članic Nata naj bi Turčijo pozivalo, naj v posredovanju proti PKK z zmernostjo uporablja vojaška sredstva, da bi tako pustili odprta vrata za nadaljevanje mirovnega procesa med stranema, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Stoltenberg je potrdil, da Turčija ni zaprosila za dodatno vojaško prisotnost Nata v svoji državi. Kot je dodal, ima Turčija zelo močne varnostne sile. "To je druga največja vojska v zavezništvu," je dejal. Trenutno sicer Nato podpira varnost Turčije z namestitvijo raketnih sistemov patriot na meji s Sirijo.

Ne spreglejte