Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2016,
20.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

Sirija Turčija Grčija Slovenija Nemčija begunci

Petek, 20. 5. 2016, 20.27

6 let, 7 mesecev

Turčija: Od EU nismo prejeli še nobenega denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Sirski begunci v Turčiji | Foto Reuters

Foto: Reuters

Turčija v okviru marčnega dogovora o upravljanju migracijskih tokov od EU ni prejela še nobenih finančnih sredstev, je danes dejal tiskovni predstavnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin. Za begunske programe naj bi Turčija od EU prejela 120 milijonov dolarjev.

"Do zdaj nismo prejeli še nobenega denarja," je dejal Ibrahim Kalin. V zadnjih dveh mesecih je EU po podatkih, ki jih je objavila ta teden, iz Turčije sprejela zgolj 177 sirskih beguncev. Pred tem je sicer obljubila, da bo okrepila preselitvene sheme.

Turčija gosti več kot 2,2 milijona sirskih beguncev

Turčija medtem po podatkih ZN gosti več kot 2,2 milijona sirskih beguncev. Za njihovo oskrbo je od leta 2011, ko je izbruhnila sirska državljanska vojna, porabila deset milijard evrov, je poudaril tiskovni predstavnik turškega predsednika.

V okviru dogovora, ki sta ga EU in Turčija podpisali 18. marca, naj bi Unija Turčiji namenila tri milijarde evrov pomoči. Pomoč bi lahko pozneje podvojili. Turčija pričakuje tudi odpravo vizumov za vstop v schengenski prostor, ki pa jo trenutno ogroža turško nasprotovanje spremembam protiterorističnih zakonov.

Turčija sicer za begunce na poti proti Evropi predstavlja glavno izhodišče. Po uveljavitvi dogovora so varnostne sile poostrile nadzor nad tihotapskimi združbami, zaradi česar se je število migrantov, ki se odločijo za nevarno pot proti grškim otokom, močno zmanjšalo.

V Nemčiji letos registrirali 200 tisoč prosilcev za azil

V Nemčiji in nemških zveznih deželah so letos v okviru sistema Easy registrirali 200 tisoč prosilcev za azil, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na dobro obveščene vire. Tako je število že preseglo letno omejitev za sprejem novih beguncev, ki so jo od vlade zahtevali bavarski krščanski socialisti. Zahteve sicer v Berlinu niso upoštevali.

Januarja se je v sistemu Easy registriralo 91.671 beguncev, februarja 61.428, marca pa okoli 20 tisoč. Na Bavarsko pa je aprila po podatkih tamkajšnjega ministrstva za socialne zadeve prišlo natanko 5.555 prosilcev za azil, medtem ko jih januarja prišlo skoraj 75 tisoč.

Na makedonsko-grški meji še vedno čaka okoli deset tisoč ljudi. | Foto: Reuters Na makedonsko-grški meji še vedno čaka okoli deset tisoč ljudi. Foto: Reuters

Slovenija pozorno spremlja migracijske tokove

Pozornost EU se preusmerja z zahodnobalkanske poti na migracijsko pot čez srednje Sredozemlje, ki se počasi ponovno krepi. Slovenija pozorno spremlja razmere v regiji in bo temu ustrezno tudi prilagajala tehnične ovire na meji s Hrvaško, je na zasedanju notranjih ministrov v Bruslju danes dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga.

Pri tem je Špenga izpostavil težave v Grčiji, kjer je na otokih trenutno okoli 8.300 oseb, grške namestitvene kapacitete pa so polne.Če bi Grčija prebežnike z otokov s trajekti znova začela voziti na celino, je pričakovati njihovo napotitev proti zahodnobalkanski poti.

Špenga je opozoril tudi na problem migrantov na makedonsko-grški meji, kjer še vedno čaka okoli deset tisoč ljudi. Slovenija zato pozorno spremlja dogajanje v regiji.

"Zaradi morebitnega povečanja pritoka migrantov iz Grčije v Makedonijo in na zahodnobalkansko pot v Sloveniji še vedno sukcesivno postavljamo panelne ograje na meji s Hrvaško," je pojasnil Špenga.

 

Ne spreglejte