Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 6. 2015,
7.51

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tunizija napad Velika Britanija žrtve Islamska država

Ponedeljek, 29. 6. 2015, 7.51

5 let, 6 mesecev

Tunizijski napadalec je imel pomoč, med žrtvami najmanj 30 Britancev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tri dni po napadu na plaži v tunizijskem turističnem kompleksu v mestu Sousse so oblasti sporočile, da je imel 23-letni napadalec pomoč pri izvedbi krvavega pohoda.

Predstavnik notranjega ministrstva Mohamed Ali Aroui je sporočil, da so oblasti prepričane, da je imel 23-letni študent Seifeddine Rezgui pomočnike.

Tunizijski preiskovalci menijo, da so ti Rezguiju priskrbeli avtomatsko puško kalašnikovko, nato pa mu tudi pomagali priti do prizorišča.

Vlada je takoj po napadu povečala varnostne ukrepe. Oblasti so med drugim sporočile, da bodo na turistična območja poslale vojsko, okoli 80 mošej, kjer so spodbujali k nasilju, pa bodo zaprli še ta teden.

"Kdo bi si mislil, da je zmožen storiti takšno grozovito dejanje" Policija je že zaslišala napadalčevega očeta in tri sostanovalce, čeprav za zdaj ni znano, ali je tudi kateri izmed njih med osumljenci.

Sosedje in sorodniki 23-letnika so sicer novinarjem dejali, da so šokirani zaradi njegovega dejanja. "Kdo bi si mislil, da je zmožen storiti takšno grozovito dejanje," je po poročanju BBC dejal njegov stric in dodal, da se je mogoče spremenil tam, kjer je študiral. "Morda je bilo kaj takega na spletu. Preprosto nimamo nobenih odgovorov."

Eden hujših napadov na britanske državljane Po napadu, za katerega je odgovornost prevzela Islamska država, je znano, da je najmanj 30 od 38 žrtev britanskih državljanov. V Tunizijo je zato Velika Britanija poslala 16 policistov, več sto pa se jih ukvarja s tem primerom, ki je eden večjih terorističnih napadov na britanske državljane po napadu leta 2005 v Londonu.

Med žrtvami naj bi bili po do zdaj znanih podatkih tudi trije Irci, Belgijec, Nemec in Portugalka. Ranjenih je bilo najmanj 36 ljudi, nekateri huje.

Petkov napad je bil za Tunizijo najsmrtonosnejši v zadnjih desetletjih. Zadnji se je sicer zgodil marca, ko so skrajneži vdrli v muzej v Tunisu in ubili 22 ljudi, med katerimi je bilo prav tako največ turistov.

Ne spreglejte