Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 3. 2023,
16.11

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

2

Natisni članek

Tunizija migranti

Nedelja, 26. 3. 2023, 16.11

1 leto

Tunizijska obalna straža našla trupla 29 migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

2

migranti | Mnogo migrantov iz podsaharske Afrike se je v Tuniziji znašlo v negotovem položaju. Številni so čez noč ostali brez strehe nad glavo in taborijo pred veleposlaništvi svojih držav. Nekateri pa so tudi zaprosili za repatriacijo. | Foto Reuters

Mnogo migrantov iz podsaharske Afrike se je v Tuniziji znašlo v negotovem položaju. Številni so čez noč ostali brez strehe nad glavo in taborijo pred veleposlaništvi svojih držav. Nekateri pa so tudi zaprosili za repatriacijo.

Foto: Reuters

Tunizijska obalna straža je danes ob pomoči ribiških ladij našla trupla 29 migrantov iz podsaharske Afrike, še 11 pa jih je rešila. Migranti naj bi bili na krovu treh ladij, ki so se ob obali Tunizije zaradi preobremenjenosti prevrnile.

Ena od ribiških ladij je približno 50 kilometrov od tunizijske obale našla 19 trupel migrantov, druga ribiška ladja pa je ob obali mesta Sfax našla dve trupli. Obalna straža je medtem v bližini pristaniškega mesta Mahdija našla še osem trupel in rešila 11 migrantov, ki naj bi poskušali doseči Italijo.

Tunizija, katere obala leži le okoli 150 kilometrov od italijanskega otoka Lampedusa, je že dolgo časa izhodiščna točka za migrante, ki se odločijo na poti v Evropo prečkati Sredozemsko morje. Po podatkih notranjega ministrstva v Rimu pa je letos na italijanskih obalah do sredine marca pristalo že več kot 20.000 migrantov.

Migranti, zlasti temnopolti, se medtem v Tuniziji vse bolj pritožujejo zaradi naraščajočega rasističnega nasilja, odkar jih je predsednik države Kais Saied nedavno obtožil, da "spodkopavajo državne institucije" ter da se z njimi "spreminja demografska sestava Tunizije".

Številni Tunizijci so kmalu za tem predsednika na družbenih omrežjih obtožili odkritega rasizma in širjenja desničarskih teorij zarote, organizacije za človekove pravice pa odtlej poročajo o porastu nasilja nad temnopoltimi migranti v državi.

Severnoafriška država sicer gosti približno 21.000 nedokumentiranih migrantov iz drugih delov Afrike, kar je nekaj manj kot 0,2 odstotka prebivalstva.

Ne spreglejte