Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 9. 2017,
19.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Hrvaška OECD Madžarska Slovenija

Petek, 8. 9. 2017, 19.42

6 let, 6 mesecev

Tudi Madžarska ne bo podprla članstva Hrvaške v OECD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
OECD | Foto STA

Foto: STA

Madžarsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da Budimpešta ne bo podprla članstva Hrvaške v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) zaradi odnosa do madžarske energetske družbe Mol in njenega predsednika uprave Zsolta Hernadija. Pred tem je v sredo tudi Slovenija sporočila, da ne bo podprla vstopa Hrvaške v OECD.

Madžarska diplomacija je pojasnila, da sta glavna razloga za blokiranje Hrvaške položaj Molovih naložb na Hrvaškem in odnos do Hernadija, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI. Kot so dodali, ne bodo podprli niti članstva Romunije, in sicer zaradi zapiranja katoliške gimnazije v mestu Targu Mures, ki so jo večinoma obiskovali otroci madžarske manjšine.



Hrvaška zahteva Hernadijevo izročitev

Hrvaška je od leta 2013 objavila več tiralic in evropskih pripornih nalogov za Hernadija, ker je hrvaško tožilstvo šefa Mola bremenilo, da je plačal deset milijonov evrov podkupnine nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju za prepustitev upravljavskih pravic v hrvaški Ini madžarski družbi. Interpol je konec lanskega leta izbrisal Hernadija s seznama iskanih oseb, a Hrvaška še naprej zahteva njegovo izročitev.

Hernadi je v začetku septembra vložil tožbo proti Hrvaški na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu zaradi domnevne kršitve njegove pravice do prostega gibanja.

Hrvaška vlada in madžarski Mol sta zaradi spora o upravljavskih pravicah v Ini sprožila tudi dve mednarodni arbitraži, kar bremeni odnose med Zagrebom in Budimpešto. Za Hrvaško je prav tako nesprejemljiva odločitev Mola o zapiranju rafinerije Ine v Sisku, kar ogroža več kot 500 delovnih mest.

Slovenija ne more podpreti članstva Hrvaške v OECD

Slovenija je na sredinem sestanku veleposlanikov članic EU v Bruslju opozorila, da zaradi nespoštovanja vladavine prava v primeru nespoštovanja junijske arbitražne sodbe o meji med državama ne more podpreti . Hrvaški premier Andrej Plenković je v četrtek pozval Slovenijo, naj opusti politiko izsiljevanja in podpre hrvaško članstvo v OECD.

Poleg Hrvaške in Romunije je kandidatka za članstvo v OECD iz EU še Bolgarija, na članstvo se prav tako pripravljajo Argentina, Brazilija in Peru.

Izetbegović poziva k posredovanju EU v sporu o meji s Hrvaško

Član predsedstva Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović je danes šefu delegacije Evropske unije v BiH Lars-Gunnarju Wigemarku posredoval željo, da bi Bruselj posredoval v sporu med BiH in Hrvaško pri napovedani gradnji mostu na polotok Pelješac. Izetbegović pričakuje, da bodo ob mediaciji EU prišli do dogovora o meji med državama.

Izetbegović je Wigemarku povedal, da BiH ne želi preprečiti Hrvaški, da bi združila svoje ozemlje, temveč zaščititi interese BiH in uresničiti pravico dostopa do odprtega morja v skladu s konvencijo ZN o pravu morja, kar pomeni tudi urejanje morske meje med državama, so sporočili iz predsedstva BiH po današnjem srečanju bošnjaškega predstavnika v predsedstvu države in diplomatskega predstavnika EU v Sarajevu.

Kot so dodali, Izetbegović pričakuje, da bodo institucije EU čim prej posredovale v sporu, da bi Hrvaška in BiH uredili odprto vprašanje, ki je tudi v interesu EU.

Izetbegović meni, da je Evropska komisija odobrila denar za financiranje mostu, ne da bi se uradno posvetovala z BiH, čeprav študija o predizvedljivosti projekta predvideva posredovanje EU, da bi se izognili potencialni kršitvi pravice BiH do izhoda na odprto morje, so še zapisali.

Ne spreglejte