Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2013,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

davčne oaze davki

Četrtek, 13. 6. 2013, 12.19

8 let

Tudi evropska podjetja močno prisotna v davčnih oazah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Samo na Kajmanskih otokih je več podružnic evropskih podjetij kot v Braziliji in dvakrat več kot v Indiji, medtem ko je v Luksemburgu toliko podružnic kot na Kitajskem, ugotavlja organizacija CCFD.

Vsako izmed največjih 50 evropskih podjetij ima v povprečju 117 podružnic po svetu, ugotavlja katoliška komisija proti lakoti in za razvoj. Nevladna organizacija je pregledala račun in poslovna poročila evropskih podjetij, ki so uvrščena na borzo, od bank, kot so HSBC, BNP Paribas in Deutsche Bank, do proizvajalcev avtomobilov, kot sta Peugeot in Volkswagen, ter velikih podjetij, kot so Siemens, Vodafone in Total.

Kar 4.858 podružnic evropskih podjetij oziroma 29 odstotkov pa se nahaja v davčnih oazah, pri čemer organizacija ni našla nobene izjeme. Podjetja svoje podružnice najraje postavljajo na Kajmanske otoke in Luksemburg, privlačne pa so še Nizozemska, ameriška zvezna država Delaware in Irska. V teh državah je kar 53 odstotkov podružnic. Sledijo še davčno ugodni Belgija, Avstrija, Švica, Hongkong, otok Jersey, Madžarska in Singapur.

Podatki sicer niso popolni, saj omenjena podjetja števila in lokacij vseh svojih podružnic pogosto ne razkrijejo, niti na spletu niti v letnih poročilih. A po dostopnih podatkih imajo industrijska podjetja najraje Nizozemsko, banke Delaware in Kajmanske otoke, naftna podjetja pa Nizozemsko in Bermudsko otočje.

Na to, kam postavljajo svoje podružnice, so najbolj pozorni v bančnem in zavarovalniškem sektorju, kjer vodi banka Lloyds British, ki ima kar 59 odstotkov svojih podružnic v davčnih oazah, Deutsche Bank pa 57 odstotkov. Tudi sicer so k davčnim oazam najbolj nagnjena britanska in nemška podjetja, 13 nemških podjetij ima na primer v lasti skoraj 45 odstotkov podružnic v davčnih oazah.

Organizacija CCFD je zato članice skupin G8 in G20 pozvala, da na prihajajočem srečanju na Severnem Irskem ukrepajo v smeri večjega nadzora nad prihodki in davki, saj je po podatkih Evropske komisije Evropa samo zaradi davčnih oaz izgubila bilijon evrov.

Ne spreglejte