Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2018,
10.40

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Natisni članek

grožnje Iran ZDA

Sreda, 26. 9. 2018, 10.40

5 let, 6 mesecev

Trumpov svetovalec Iranu: Če boste škodovali ZDA, boste hudičevo plačali #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

John Bolton | "Če boste prekrižali pot nam, našim zaveznikom ali našim partnerjem, če boste škodovali našim državljanom, če boste še naprej lagali, goljufali in varali, boste vsekakor hudičevo plačali," je Iranu sporočil Bolton. | Foto Reuters

"Če boste prekrižali pot nam, našim zaveznikom ali našim partnerjem, če boste škodovali našim državljanom, če boste še naprej lagali, goljufali in varali, boste vsekakor hudičevo plačali," je Iranu sporočil Bolton.

Foto: Reuters

Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton je v torek posvaril Iran, da bo "hudičevo plačal", če bo grozil ali škodil ZDA oz. njihovim zaveznikom.

Na forumu z naslovom Združeni proti jedrskemu Iranu je dejal, da je bil jedrski sporazum z Iranom, iz katerega je Washington letos izstopil, največja diplomatska polomija v ameriški zgodovini. Po njegovem mnenju večstranski dogovor iz leta 2015 Iranu ne bo preprečil, da ne bi razvil jedrskega orožja.

"Morilski režim in njegovi podporniki bodo čutili resne posledice, če ne bodo spremenili svojega vedenja. Naj bo moje sporočilo danes zelo jasno: gledamo vas in prišli bomo po vas," je pretil Bolton, ki se je v preteklosti že zavzemal za vojaško posredovanje v Iranu.

Evropska unija
Novice EU bo poskušala zaobiti sankcije ZDA proti Iranu

Pred njim je tudi ameriški predsednik Donald Trump v nastopu na zasedanju Generalne skupščine ZN obtožil iranske voditelje, da sejejo kaos, smrt in uničenje. "Ne spoštujejo sosedov ali meja oz. suverenih pravic držav. Namesto tega iranski voditelji plenijo naravne vire, da se obogatijo ter širijo pustošenje po Bližnjem vzhodu in daleč naokoli," je dejal.

Znova je branil svojo odločitev o umiku iz iranskega jedrskega sporazuma in dejal, da bo ponovna uvedba sankcij prisilila Teheran, da bo privolil v nov dogovor.

iranski konzulat
Novice Protestniki zažgali iranski konzulat v Iraku

Iranski predsednik Hasan Rohani se je v govoru na Generalni skupščini ZN ostro odzval na Trumpove obtožbe. Nasprotovanje multilateralizmu ni znak moči, ampak šibkosti intelekta, je dejal Rohani, a obenem povabil ZDA nazaj k pogajalski mizi.

Trumpa je obtožil, da želi strmoglaviti njegovo vlado. "Ironično je, da ZDA sploh ne skrivajo načrtov za strmoglavljenje vlade, ki jo vabijo k pogajanjem," je dejal.

Iranska zastava
Novice Iran obtožil ZDA, da želijo zadušiti iransko gospodarstvo

"Za dialog niso potrebni fototermini. Strani lahko prisluhneta druga drugi prav tu, na tem zasedanju. Dialog začenjam tukaj in jasno izjavljam, da vprašanje mednarodne varnosti ni igračka ameriške notranje politike," je dodal iranski predsednik.

Ne spreglejte