Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 8. 2018,
13.47

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

ZDA Iran

Ponedeljek, 27. 8. 2018, 13.47

5 let, 8 mesecev

Iran obtožil ZDA, da želijo zadušiti iransko gospodarstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Iranska zastava | Iranska delegacija je sodišče pozvala k "izredno nujni" obravnavi primera zaradi dramatičnih posledic za njeno gospodarstvo. | Foto Reuters

Iranska delegacija je sodišče pozvala k "izredno nujni" obravnavi primera zaradi dramatičnih posledic za njeno gospodarstvo.

Foto: Reuters

Na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) je danes Iran zahteval začasno odpravo sankcij, ki so jih proti državi znova uvedle ZDA, potem ko so maja izstopile iz iranskega jedrskega sporazuma. Iranski predstavniki so ob tem ZDA obtožili gospodarskega napada in tega, da želijo s sankcijami zadušiti iransko gospodarstvo oziroma mu čim bolj škodovati.

"ZDA javno širijo politiko, katere namen je čim bolj škodovati iranskemu gospodarstvu ter iranskim državljanom in podjetjem," je ob začetku postopka v tožbi Irana proti ZDA zaradi ponovne uvedbe sankcij dejal iranski odvetnik Mohsen Mohebi.

"To je gospodarski napad na mojo državo"

Iranska delegacija je sodišče pozvala k "izredno nujni" obravnavi primera zaradi dramatičnih posledic za iransko gospodarstvo, ki ga sankcije že uničujejo in ogrožajo blaginjo prebivalcev. Ponovna uvedba sankcij, ki jo je napovedal ameriški predsednik Donald Trump, je "očiten gospodarski napad na mojo državo", je poudaril Mohebi in zagotovil, da se bo Iran z vsemi miroljubnimi sredstvi silovito uprl temu "ameriškemu davljenju gospodarstva". Poudaril je, da je Iran želel diplomatsko rešitev spora, a je bil zavrnjen.

Prvi dan štiridnevne ustne obravnave je Teheran to najvišje sodišče ZN pozval k začasni odpravi sankcij, dokler sodniki ne bodo dokončno odločili o zahtevi Teherana po njihovi odpravi.

ZDA v začetku meseca s sankcijami proti Iranu

Trump je maja letos ZDA umaknil iz iranskega mednarodnega jedrskega sporazuma iz leta 2015, s katerim je Iran omejil svoj jedrski program v zameno za odpravo sankcij. V začetku meseca so nato ZDA znova uvedle prvi sveženj sankcij proti Iranu s trditvijo, da želijo s tem zagotoviti, da Iran ne bo nikoli imel jedrske bombe.

Haag | Foto: STA , Foto: STA ,

Prepovedani so poslovanje z iranskimi finančnimi ustanovami, trgovina z dragocenimi kovinami in sodelovanje z iranskim avtomobilskim sektorjem. Po 5. novembru bodo sledile ostrejše sankcije, zlasti s prepovedjo trgovanja z iransko nafto.

Iran meni, da pomenijo sankcije kršitev malo znanega ameriško-iranskega sporazuma iz leta 1955, ki govori o prijateljskih odnosih med državama in spodbujanju njunih trgovinskih odnosov. Vendar pa državi diplomatskih odnosov nimata že od leta 1980.

Sodišče naj bi o zahtevi Teherana o začasni ustavitvi ameriških sankcij odločilo v dveh mesecih, medtem ko bo na končno odločitev o zadevi treba predvidoma čakati več let. Iran je tožbo vložil julija.

ZDA: Sodišče ni pristojno za spor

ZDA naj bi v torek na sodišču zagovarjale stališče, da sodišče za zadevo ni pristojno, kar so zatrdile že v pisnem odgovoru.

Sankcije so samo dodatno prispevale k gospodarskim težavam Irana, ki se spoprijema s protesti in stavkami. Po uvedbi sankcij je več mednarodnih podjetij, med njimi francoski Total in nemški Daimler, že sporočilo, da končujejo delovanje v Iranu. Britanska in francoska letalska družba British Airways in Air France sta pretekli teden sporočili, da bosta zaradi nerentabilnosti ustavili polete v Iran. British Airways je ob tem sicer zatrdil, da odločitev ni povezana z ameriškimi sankcijami.

Ne spreglejte