Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 4. 2018,
13.59

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

2

Natisni članek

Kim Jong Un Moon Jae-In Severna Koreja Južna Koreja

Petek, 27. 4. 2018, 13.59

5 let, 11 mesecev

Trump: ZDA so ponosne na to, kar se zdaj dogaja v Koreji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

2

Kim Jong-un, Moon Jae-in | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Donald Trump je danes pozdravil zgodovinsko srečanje voditeljev Severne in Južne Koreje. V Moskvi so dogovore voditeljev Korej označili za zelo pozitivne novice, pozdravljajo jih tudi na Japonskem, kjer pa opozarjajo, da morajo slediti konkretna dejanja. Srečanje je pozdravil tudi naš predsednik Borut Pahor.

Severna in Južna Koreja bosta razglasili mir

"Po besnem letu izstreljevanja raket in jedrskih poskusov zdaj poteka zgodovinsko srečanje Severne in Južne Koreje. Dobre stvari se dogajajo, ampak čas bo povedal svoje," je na Twitterju zapisal ameriški predsednik Donald Trump.

V drugem tvitu je zapisal, da se bo korejska vojna končala in da morajo biti Američani ponosni na to, kar se zdaj dogaja v Koreji.

Ko je Kim nasmejan. | Foto: Getty Images Ko je Kim nasmejan. Foto: Getty Images

Zadovoljna tudi ruski predsednik in japonski premier

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, Dmitrij Peskov, je v Moskvi dejal, da je dialog med Korejama obetaven, sicer pa je korejski vrh in dogovore na njem označil za zelo pozitivne novice. Kot je dejal, je na obeh straneh opaziti voljo za dialog, kar je pozitivno, Moskva pa pozdravlja tudi morebitna prihodnja srečanja.

Zgodovinski vrh so pozdravili tudi na Japonskem, vendar je premier Shinzo Abe opozoril, da mora Pjongjang storiti konkretne korake v zvezi z denuklearizacijo Korejskega polotoka in drugimi vprašanji. Opozoril je, da bodo še naprej budno spremljali dogajanje v Pjongjangu.

Namesto vojaških uniform so ju spremljale narodne noše. | Foto: Getty Images Namesto vojaških uniform so ju spremljale narodne noše. Foto: Getty Images

Oglasil se je tudi Pahor

Tudi slovenski predsednik Borut Pahor je v sporočilu za javnost pozdravil pripravljenost za dialog in mirno rešitev vseh odprtih vprašanj. "Zgodovinsko srečanje predsednikov obeh Korej in z njim povezani obeti za trajen mir in spravo na Korejskem polotoku so dokaz več, da je mogoče celo najbolj zapletena vprašanja rešiti po mirni poti, če za to obstaja premočrtna politična volja," piše v sporočilu.

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un se je danes na srečanju z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom zavezal k popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka. Dogovorila sta se tudi, da bosta državi našli mirovni režim za končanje vojne, da bo južnokorejski predsednik še letos obiskal Pjongjang in da bosta državi še letos organizirali srečanje ločenih družin.

Državnika sta se danes sestala na demilitariziranem območju na meji med državama. Kim je kot prvi severnokorejski voditelj stopil na južnokorejska tla, sicer pa je bilo to šele tretje srečanje voditeljev obeh Korej doslej.

Ne spreglejte