Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2017,
7.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

10

Natisni članek

begunci migranti ZDA Donald Trump

Torek, 31. 1. 2017, 7.10

6 let, 7 mesecev

Trump zatrl upor zoper izvajanje ukaza o priseljencih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

10

Aonald Trump, ameriški predsednik | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je začel odpuščati. Včeraj je s položaja vršilke dolžnosti pravosodnega ministra odpustil Sally Yates, ki je bojkotirala njegov ukaz o priseljencih in beguncih. Odstavil je tudi vodjo zvezne agencije za priseljevanje Daniela Regsdala.

V. d. pravosodnega ministra ZDA Sally Yates je ameriškega predsednika Donalda Trumpa razjezila, ko je vsem zveznim tožilcem oz. pravnikom ministrstva naročila, naj po sodiščih ne zagovarjajo novega ukaza o priseljencih in beguncih.

Trump je v soboto za 90 dni prepovedal vstop državljanom sedmih muslimanskih držav v ZDA, za 120 dni pa vstop beguncem z vsega sveta in za nedoločen čas vstop beguncem iz Sirije.

Združeni narodi so danes dobili Washingtona, da omenjena prepoved ne veljala za uslužbence ZN iz teh držav. Izjemo si je priborila tudi Avstralija.

Izdaja vlade

To je povzročilo vsesplošen upor po vseh ZDA in sodne izzive. Yatesova je svoj ukaz pojasnjevala s tem, da ni prepričana, da je "obramba izvršnega ukaza v skladu s svečano zavezo pravičnosti" in da je izvršni ukaz zakonit.

Bela hiša je sporočila, da je Yatesova izdala vlado, in na njen položaj imenovala zveznega tožilca iz New Yorka Dano Boenteja.

Trumpov ukaz o migrantih in beguncih je sprožil vsesplošen upor po vseh ZDA. | Foto: Reuters Trumpov ukaz o migrantih in beguncih je sprožil vsesplošen upor po vseh ZDA. Foto: Reuters

Odletel tudi vodja zvezne agencije za priseljevanje

Trump je odstavil tudi Daniela Ragsdala, vršilca dolžnosti direktorja zvezne agencije za priseljevanje in carine (ICE), ki deluje v okviru ministrstva za domovinsko varnost. Razlog še ni znan.

Ragsdala bo zamenjal dozdajšnji direktor operacij za odstranjevanje tujcev iz ZDA pri ICE Thomas Homan, nekdanji newyorški policist in mejni agent s 30-letnimi izkušnjami na področju policijskega obravnavanja priseljencev.

Sporočilo o zamenjavi je prišlo z ministrstva za domovinsko varnost, ne iz Bele hiše, ameriški mediji pa poročajo, da naj bi Ragsdale ostal v službi na položaju Homanovega namestnika.

V luči Trumpovega odnosa do priseljencev kalifornijska državna senatorka Nancy Skinner iz Berkeleyja zahteva, da ameriški predsednik objavi vse dokumente, povezane s prihodom njegove soproge Melanie Trump v ZDA. Opozarja na vprašanja glede njenega domnevnega plačanega dela brez ustreznega delovnega vizuma, ki jih doslej ni še nihče pojasnil. Njen odvetnik naj bi pregledal le tiste papirje, ki so mu jih dovolili videti. Hkrati je spomnila na Trumpovo obljubo, da bo imela Melania novinarsko konferenco, na kateri bo odgovorila na vprašanja glede tega, kar pa se ni zgodilo.

Netanjahu v bran Trumpu

Trumpa je v njegovih prizadevanjih za omejitev priseljevanja, predvsem glede gradnje zidu na meji z Mehiko, podprl izraelski premier Benjamin Netanjahu. Že pred dnevi je v odzivu na Trumpove izjave, da je zid v Izraelu učinkoval, na Twitterju zapisal, da ima Trump prav. "Sam sem zgradil zid na južni izraelski meji, ki je ustavil nezakonite migracije. To je velik uspeh. Dobra ideja."

Njegovemu zapisu je sledil še tvit izraelskega zunanjega ministra, da se je Netanjahu skliceval na 240 kilometrov dolgo ograjo na meji z Egiptom, ki je ustavila nelegalne priselitve, ter da premier s tem ni izražal stališča do odnosa med ZDA in Mehiko.

Kljub pojasnilom je Netanjahu s svojim zapisom sprožil diplomatski spor z Mehiko.

Trumpovi migracijski ukrepi sprožajo reakcije tudi v svetu umetnosti. Nekateri filmski ustvarjalci napovedujejo celo bojkot podelitve oskarjev, udeležbo je že odpovedal iranski režiser Asghar Farhadi, ki je s filmom Trgovski potnik med nominiranci za najboljši tuji film. Že pred tem je bojkot napovedala glavna igralka v Farhadijevem filmu Taraneh Alidoosti.

Ameriški pisatelj Paul Auster, ki je v preteklosti večkrat odklonil ta položaj, pa je zaradi svojega nestrinjanja s Trumpovimi odločitvami zdaj pripravljen prevzeti vodenje Ameriškega PEN.

 

Datum obiska Trumpa v Londonu za zdaj ni znan. | Foto: Reuters Datum obiska Trumpa v Londonu za zdaj ni znan. Foto: Reuters V Veliki Britaniji se medtem stopnjujejo pozivi proti Trumpovemu obisku, ki ga je premierka Theresa May napovedala med obiskom v Beli hiši prejšnji teden. Potem ko je že več kot 1,6 milijona ljudi podpisalo peticijo za odpoved obiska, je nekdanji visoki uslužbenec britanskega zunanjega ministrstva Peter Ricketts izrazil skrb, da bi obisk lahko "v zelo neugoden položaj" postavil kraljico Elizabeto II. Raven obiska bi morali po njegovo znižati na uradnega, ki ne zahteva kraljevega sodelovanja, in s tem kraljici prihraniti zadrego. Dodal je, da je bilo povabilo Trumpu izdano prenagljeno.
Ne spreglejte