SiolNET. Novice Svet
0,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump spet udaril s podnebno spremembo

0,71

termometer

Donald Trump
"Kmalu se bo začelo hladiti, boš videl," je sekretarju za naravne vire Kalifornije dejal ameriški predsednik Donald Trump. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek obiskal Kalifornijo, ki so jo letos močno prizadeli požari v naravi. V pogovoru z guvernerjem in predstavniki države je zavrnil trditve znanstvenikov, da so za vse hujše požare krive podnebne spremembe, in zagotovil, da se bo podnebje kmalu shladilo.

Donald Trump je Kalifornijo obiskal prvič po zadnjem velikem izbruhu požarov v naravi sredi avgusta, ki so do zdaj tam ter v Oregonu in državi Washington požgali 1,6 milijona hektarjev površin in zahtevali 35 življenj. Samo v Kaliforniji naj bi škoda znašala že 13 milijard dolarjev, poroča STA.

San Francisco Novice Požari poleg Kalifornije zajeli tudi druge države na severozahodu ZDA

Trumpa je nedaleč od Sacramenta v nekdanjem oporišču letalskih sil, ki ga zdaj uporabljajo gasilci, sprejel guverner Kalifornije, demokrat Gavin Newsom, skupaj z drugimi državnimi uradniki. Newsom je Trumpa prijazno opozarjal na problem podnebnih sprememb, vendar je Trump to zavrnil in za požare spet okrivil slabo čiščenje gozdnih površin, navaja STA.

Po Kaliforniji je pretekli teden divjalo več kot 20 velikih požarov v naravi, od katerih so bili trije največji v zgodovini države. Po Kaliforniji je pretekli teden divjalo več kot 20 velikih požarov v naravi, od katerih so bili trije največji v zgodovini države. Foto: Reuters Newsom ga je potem spomnil, da je 57 odstotkov gozdnih površin Kalifornije v lasti zvezne vlade, le trije odstotki pa v lasti države Kalifornije. Bolj zanimivo pa je bilo, ko je sekretar za naravne vire Kalifornije Wade Crowfoot Trumpa pozval, naj vendarle prizna podnebne spremembe in kaj to pomeni za gozdove. Trump pa mu je odgovoril: "Kmalu se bo začelo hladiti, boš videl."

Trump: Znanost tega ne ve

Crowfoot je potem dejal, da si želi, da bi se s tem strinjala tudi znanost, Trump pa je odvrnil, da znanost tega ne ve. Trump je že leta 2015 dejal, da ne verjame v segrevanje ozračja, redno napada zelene pobude demokratske stranke ter trdi, da bo njihova politika ukinila krave, letala in ljudi, spominja STA.

Branko Grims Novice Grims trdi eno, znanstveniki se z njim ne strinjajo

Podnebni znanstveniki trdijo, da je naraščanje temperatur pogostejše suše v Kaliforniji in tradicionalne jesenske sezone požarov v naravi podaljšalo na praktično vse leto. Kalifornija je v zadnjih treh letih doživela pet največjih požarov v svoji zgodovini. Med njimi požar Paradise, ki je leta 2018 zahteval 85 življenj in uničil mesto Paradise v Sierra Nevadi. Trump je v ponedeljek odlikoval sedem pilotov vojaških letal, ki so takrat reševali civiliste.

Biden Trumpa označil za podnebnega piromana

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je medtem v ponedeljek Trumpa označil za "podnebnega piromana" in menil, da ZDA v današnjem času potrebujejo drugačno vodstvo. "To je še ena kriza, kjer ne sprejema nobene odgovornosti, in če dobi nov mandat, ne smemo biti presenečeni, ko bo še več Amerike v ognju," je v Delawaru dejal Biden.

Predstavil je svoj 2.000 milijard dolarjev vreden podnebni načrt, ki predvideva več vlaganj v čisto energijo in konec izpustov toplogrednih plinov iz elektrarn v ZDA do leta 2035. Podnebni aktivisti sicer tudi Bidna kritizirajo, da ne gre dovolj daleč in išče politično sredino.

Biden je kasneje napovedal, da bo kot predsednik dvignil minimalno plačo na zvezni ravni na 15 dolarjev na uro, razširil dostop do zdravstva, zagotovil pomoč pri otroški negi in varstvu ter druge programe.

Trump je kampanjo po Kaliforniji nadaljeval v Arizoni, kjer je imel še eno zborovanje v posmeh državnim uredbam proti pandemiji koronavirusa kot v soboto in nedeljo v Nevadi. Tudi v Arizoni je prepričeval volivce latinskoameriškega izvora, da bo Biden uničil ekonomijo, in jih spominjal, kako nizko stopnjo brezposelnosti so imeli pred izbruhom pandemije, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin