Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
13. 12. 2018,
16.23

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,42

48

Natisni članek

Branko Grims SDS

Četrtek, 13. 12. 2018, 16.23

5 let, 4 mesece

Grims trdi eno, znanstveniki se z njim ne strinjajo

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,42

48

Branko Grims | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Poslanec SDS Branko Grims je dejal, da globalna segrevanja ni, saj se Zemlja v resnici ohlaja. Znanstvene raziskave pa kažejo, da njegova izjava ne drži. Temperature na Zemlji namreč strmo rastejo.

Vidni poslanec Slovenske demokratske stranke (SDS) Branko Grims je na ponedeljkovi okrogli mizi Migracije in človekove pravice dejal, da je govorjenje o segrevanju Zemlje velika laž. "Sem geolog in vem, da ni tako. Zemlja se v resnici ohlaja. Črni panter, simbol Karantanije, je izumrl, ker se podnebje v Evropi ohlaja, saj je bil črni panter navajen na bolj toplo podnebje." Grims je na oddelku za geologijo Naravoslovne fakultete Univerze v Ljubljani diplomiral leta 1987.

Na agenciji za okolje (Arso) smo želeli preveriti verodostojnost njegovih trditev, a jih niso želeli komentirati. Usmerili so nas na njihove publikacije o pretekli spremenljivosti podnebja v Sloveniji in na ocene podnebnih sprememb v Sloveniji do konca 21. stoletja.

Podnebje v Sloveniji se segreva še hitreje kot na globalni ravni

Te kažejo, da je hitrost spreminjanja podnebja v zadnjem stoletju izjemna. Na podlagi dolgoletnega spremljanja podnebja so na Arsu ugotovili, da se to v Sloveniji segreva še nekoliko hitreje kot na svetovni ravni. Kot so zapisali v publikaciji Ocena podnebnih sprememb v Sloveniji do konca 21. stoletja, podnebnih sprememb ne moremo več ustaviti, tudi z zelo drastičnimi omejitvami izpustov toplogrednih plinov ne, zato se moramo nanje prilagoditi.

Temperature v Evropi v zadnjih dveh tisočletjih. | Foto: Arso Temperature v Evropi v zadnjih dveh tisočletjih. Foto: Arso

Pojasnjujejo, da je globalno segrevanje, o katerem govorimo v zadnjih desetletjih, posledica človekove dejavnosti in je vezano samo na zadnjih 150 let. Torej na čas od industrijske revolucije dalje, ko smo začeli v ozračje izpuščati toplogredne pline.

Znanost se z Grimsom ne strinja: Temperature se strmo dvigajo

"Globalno segrevanje in spremljajoče spremembe podnebja je znanstveno potrjeno dejstvo, ki ga, kot v vseh naravoslovnih znanostih, potrjujejo meritve. Te kažejo, da se je Zemlja kot celota od predindustrijske dobe ogrela skoraj za eno stopinjo Celzija, Slovenija pa za okoli 2,5 stopinje Celzija. Samo od leta 1961 pa do danes se je Slovenija ogrela za dve stopinji Celzija. Zelo strmo se je začela temperatura dvigati v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

globalno segrevanje topljenje ledu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Podnebje se je res spreminjalo skozi vso Zemljino zgodovino. Vendar so spremembe v zadnjih 150 letih drugačne, saj se dogajajo sto- do tisočkrat hitreje, kot so se kdajkoli prej v Zemljini zgodovini. Če pogledamo Evropo, smo imeli na prelomu prvega v drugo tisočletje našega štetja precej toplo obdobje (t. i. srednjeveškemu optimumu). Sledilo mu je ohlajanje, ki je bilo v Evropi zelo izrazito konec 16. in v 17. stoletju. V 19. stoletju se je temperatura začela dvigati, sprva počasi, v zadnjih desetletjih pa izjemno hitro," še kažejo meritve.

Črni panter izumrl pred 12 tisoč leti

"Črni panter, simbol Karantanije, je izumrl, ker se podnebje v Evropi ohlaja, saj je bil črni panter navajen na bolj toplo podnebje." Tudi ta del Grimsove trditve ne drži. Po trditvah biologov je namreč ta divja mačka res izumrla v ledeni dobi, a to je bilo deset tisoč let pred našim štetjem.

Tudi Trump ne verjame v globalno segrevanje

V globalno segrevanje ne verjame niti ameriški predsednik Donald Trump, ki ga sicer Grims ceni in spoštuje. Trump je podnebne spremembe označil celo za potegavščino. "Ledene nevihte od Teksasa do Tennesseeja - sem v Los Angelesu in zmrzujem. Globalno segrevanje je popolna in zelo draga, potegavščina!," je konec leta 2013 na Twitterju zapisal Trump.

Predsednik ZDA Donald Trump je podnebne spremembe označil celo za potegavščino. | Foto: Reuters Predsednik ZDA Donald Trump je podnebne spremembe označil celo za potegavščino. Foto: Reuters Pod Trumpovim vodstvom so ZDA sredi lanskega leta odstopile od pariškega podnebnega sporazuma, ki zajema obdobje od leta 2020 naprej. Ta svet zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in jih spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje. "Umikamo se iz sporazuma. Dogovorili se bomo za nov pariški dogovor z boljšimi pogoji za ZDA ali povsem nov dogovor. Če nam ne bo uspelo, tudi prav," je dejal Trump in dodal, da mu je globoko mar za okolje, vendar ne more podpirati dogovora, ki kaznuje ZDA.

Ne spreglejte