Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2019,
7.29

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

predsednik ZDA kampanja Donald Trump

Torek, 18. 6. 2019, 7.29

4 leta, 10 mesecev

Trump začenja novo predsedniško kampanjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Donald Trump | Ameriški predsednik Donald Trump bo uradno naznanil začetek kampanje za ponovno izvolitev na položaj predsednika ZDA. | Foto Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump bo uradno naznanil začetek kampanje za ponovno izvolitev na položaj predsednika ZDA.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump bo nocoj po krajevnem času pred 20 tisoč podporniki v Orlandu na Floridi uradno naznanil začetek svoje kampanje za ponovno izvolitev na položaj predsednika ZDA. Njegova kampanja sicer neuradno poteka že od januarja 2017, ko je Trump kampanjo prijavil zvezni volilni komisiji.

Ameriški predsednik Donald Trump je po mnenju poznavalcev najboljši, ko je pred svojimi podporniki na zborovanjih. Na svoja zborovanja privabi več ljudi, kot to uspeva kateremukoli od več kot 20 demokratov, ki se potegujejo za nominacijo stranke. Tudi v Orlandu ne bo nič drugače, saj se je vrsta za vstop v dvorano na zborovanje, ki bo šele nocoj, začela oblikovati že v ponedeljek zjutraj.

V predsedniški tekmi bi bil Trumpov najmočnejši adut lahko trdno gospodarstvo z rastjo zaposlovanja in plač, kar je bilo v sodobni ameriški politični zgodovini načeloma dovolj za ponovno izvolitev. Ankete potrjujejo, da je velika večina volivcev optimistična glede gospodarskega stanja, kar pa se ne odraža v Trumpovi javnomnenjski priljubljenosti. Od vseh anket mu le dnevna anketa inštituta Rassmusen občasno pokaže več kot 50-odstotno podporo, v vseh drugih pa se ne more prebiti veliko čez 40 odstotkov.

Melania Trump
Trendi Trump je ženo preimenoval v Melanio T: Ona je nova Jackie O

Trump bo na prihajajočih volitvah v vlogi favorita

Trump je leta 2016 kampanjo gradil sproti, tokrat pa je tako kot Hillary Clinton leta 2016 v vlogi favorita. Za seboj ima celoten aparat republikanske stranke in strokovno podkovano ekipo za ponovno izvolitev 3. novembra 2020. Kljub temu se kampanja še išče tako glede soočanja z morebitnim demokratskim nasprotnikom kot tudi glede iskanja gesla.

Če bosta Trumpu nasproti stala Bernie Sanders ali Elizabeth Warren, bo aktualni ameriški predsednik nastopal v vlogi branika kapitalizma pred socializmom. Če bo to Joseph Biden, bo položaj za Trumpa malce bolj zapleten, saj Američani nekdanjega podpredsednika ZDA ne vidijo kot levičarja. Več anket tik pred uradno razglasitvijo kampanje Trumpu kaže velik zaostanek za Bidnom in nekaterimi drugimi mogočimi demokratskimi kandidati. Trump bo kljub temu napel vse sile za zmago.

Mehika meja carine tovornjak
Novice ZDA in Mehika dosegli dogovor o migracijah, carin ne bo
ZDA proti Perzijskemu zalivu pošiljajo še tisoč vojakov

Vršilec dolžnosti ameriškega obrambnega ministra Patrick Shanahan je v ponedeljek sporočil, da ZDA zaradi iranske grožnje na Bližnji vzhod pošiljajo še tisoč vojakov, za katere je zaprosil poveljnik centralnega poveljstva oboroženih sil ZDA, general Frank McKenzie. To poveljstvo je med drugim pristojno za Bližnji vzhod.
Ne spreglejte