Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
13. 7. 2017,
7.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Hillary Clinton Vladimir Putin Donald Trump Donald Trump mlajši Rusija odvetnica srečanje odpoklic

Četrtek, 13. 7. 2017, 7.15

6 let, 6 mesecev

Trump: Vzdušje v Beli hiši je fantastično

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Donald Trump & Donald Trump ml. | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump je zatrdil, da je vzdušje v Beli hiši fantastično in da njegova administracija "deluje čudovito", kljub vse bolj obširni aferi glede domnevnega ruskega vmešavanja v ameriške predsedniške volitve.

Trump je v pogovoru za Reuters tudi branil svojega najstarejšega sina Donalda Trumpa mlajšega, ki je priznal, da se je lani sestal z rusko odvetnico Natalio Veselnitskajevo, ker je mislil, da bo imela obremenilne dokaze o Trumpovi predsedniški protikandidatki Hillary Clinton.

Ameriški mediji so opisali, da v Beli hiši zaradi zadnjega dogajanja vlada kaos ter da so predsednikovi sodelavci sumnjičavi drug do drugega, kar pa je Trump, ki danes s prvo damo Melanio Trump odhaja v Pariz, kjer bo gost na petkovi slovesnosti ob 100. obletnici vstopa Francije v 1. svetovno vojno, zanika.

Trump mlajši je v intervjuju priznal, da je bilo srečanje z rusko odvetnico zapravljanje časa, da pa bi moral ravnati drugače. Kritiki sicer trdijo, da je prekršil zvezne zakone.

Trump je domneve o ruskem vmešavanju v ameriške volitve pripisal zaroti demokratov. | Foto: Reuters Trump je domneve o ruskem vmešavanju v ameriške volitve pripisal zaroti demokratov. Foto: Reuters

Ameriški obveščevalci verjamejo, da je Moskva skušala doseči, da bi se lanske predsedniške volitve v ZDA razpletle v korist Trumpa in trenutno poteka preiskava o morebitnih povezavah med člani Trumpove kampanje in Rusijo. Kremelj tovrstne obtožbe zanika.

Trump je obtožbe pripisal "zaroti, ki so si jo izmislili demokrati". V intervjuju za Reuters je dejal, da je za sinovo srečanje z rusko odvetnico - ta vztraja, da je s Trumpom govorila o posvojitvah ruskih otrok - izvedel šele pred nekaj dnevi. Sina, ki ga je pred dnevi javno pohvalil, da je razkril elektronsko pošto dopisovanja z odvetnico, je tudi tokrat vzel v bran: "Večina zlaganih demokratskih politikov, ki sem jih gledal zadnjih nekaj dni ... bi v trenutku odšli na tisti sestanek."

Demokratska kongresnika uradno vložila zahtevo za začetek postopka Trumpove odstavitve

Demokratska kongresnika Brad Sherman iz Kalifornije in Al Green iz Teksasa sta v sredo formalno vložila zahtevo za začetek postopka odstavitve Trumpa oziroma impeachmenta zaradi oviranja preiskave in povezav z Rusijo na lanskoletnih predsedniških volitvah. Njuna zahteva trenutno nima nobenih možnosti za uspeh.

Kongresnika sta v izjavi za javnost pojasnila, da je zahteva za odstavitev prvi korak na zelo dolgi poti, na katero bodo stopili tudi republikanci, če se bo impulzivna nesposobnost predsednika nadaljevala. Demokrati so v predstavniškem domu kongresa v manjšini in trenutno ni nobene možnosti za impeachment, ki si ga ne želi niti vodstvo demokratske stranke, saj računa, da bo lahko zaradi Trumpovih izpadov na kongresnih volitvah 2018 prevzelo večino.

Postopek odstavitve predsednika ZDA poteka v dveh delih. Najprej predstavniški dom prevzame vlogo velike porote, ki potrdi obtožnico, nato pa senat nastopi v vlogi sodnika. Dokler imajo v kongresu večino republikanci, lahko demokrati le pobožno upajo na odstavitev predsednika Trumpa. Republikanci bi sodelovali le v primeru, če bi postalo jasno, da s Trumpom ne bodo mogli izpeljati davčne reforme in drugih reform po meri konservativne ideologije.

STA

Trump je namignil, da bi bila pod Clintonovo ameriška vojska šibkejša in da bi zato Putin v Beli hiši raje videl demokratsko kandidatko. | Foto: Reuters Trump je namignil, da bi bila pod Clintonovo ameriška vojska šibkejša in da bi zato Putin v Beli hiši raje videl demokratsko kandidatko. Foto: Reuters Trump je za Reuters spregovoril tudi o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, s katerim sta se prvič iz oči v oči srečala prejšnji teden na vrhu G20 v Hamburgu. Zatrdil je, da se s Putinom zelo dobro razumeta in da sta dosegla dogovor o premirju v Siriji, da pa bi Rusi v Beli hiši zagotovo raje videli Hillary Clinton.

Zakaj? "Če bi Hillary zmagala, bi zdesetkala našo vojsko," je odgovori Trump in dodal, da bi Američani dražje plačevali energijo: "Tega Putin ne mara glede mene. In zato pravim, zakaj bi hotel mene? (v Beli hiši, op. a.)"

Trump trdi, da je Putina naravnost vprašal, ali se je Rusija vmešavala: "Rekel sem: Ali si to naredil? Odgovoril je: Ne, nisem, absolutno ne. Potem sem ga vprašal še drugič, na drugačen način. Odgovoril je le: Absolutno ne. Nekdo je rekel, da če bi to naredil, tega ne bi izvedeli. To je zanimivo."

Ne spreglejte