Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2019,
19.45

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

2

Natisni članek

Donald Trump

Četrtek, 30. 5. 2019, 19.45

4 leta, 10 mesecev

Trump v jeznem tvitu priznal rusko pomoč pri izvolitvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

2

donald trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je zjutraj sprožil ofenzivo proti nekdanjemu posebnemu tožilcu za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 Robertu Muellerju. Pri tem je priznal, da se zaveda, da mu je Rusija pomagala do zmage na predsedniških volitvah leta 2016.

"Rusija, Rusija, Rusija. To je vse, kar ste slišali na začetku tega lova na čarovnice. In Rusija je sedaj izginila, ker nisem imel nič s tem, da mi je Rusija pomagala do izvolitve. Bil je zločin, ki ni obstajal. In sedaj demokrati in njihovi partnerji lažni mediji pravijo, da se je boril proti izmišljenemu zločinu, ki ni obstajal, tej grozljivi lažni obtožbi, in se ne bi smel boriti, moral bi sedeti in trpeti. Je to oviranje pravosodja? Ne. Mueller tudi ni našel oviranja pravosodja. Predsedniško nadlegovanje!," je zjutraj po krajevnem času tvitnil Trump.

Robert Mueller
Novice Mueller obtožnice proti Trumpu ni vložil, ker ni imel pravnih možnosti

Trump je tvital in tudi osebno razlagal, da je bil Mueller pred leti pri njem, da dobi položaj direktorja FBI in je na sestanku zahteval nazaj 15.000 dolarjev pologa za članstvo v enem od Trumpovih klubov za golf, iz katerega se je izpisal zaradi selitve. Denarja ni dobil niti po sedmih letih in Trump je izrazil prepričanje, da je to razlog za lov na čarovnice, kot imenuje preiskavo ruskega vpletanja v volitve na njegovi strani.

Vdori ruskih hekerjev v demokratske računalnike in objava nerodnih informacij o Hillary Clinton in vodstvu demokratske stranke na Wikileaksu ter kampanja dezinformacij po družabnih medijih so dejstvo, ki ga sprejemajo tudi Trumpovi republikanski zavezniki v kongresu. Trump je po treh letih to sedaj nehote priznal na Twitterju, čeprav je potem v izjavi novinarjem povedal, da se Rusija ni vpletala v volitve in hkrati tudi, da si je želela volilne zmage Hillary Clinton.

Profesor Lichtman opozarja demokrate pred zavlačevanjem z impeachmentom

Profesor Ameriške univerze v Washingtonu Allan Lichtman opozarja demokrate, da bodo leta 2020 izgubili predsedniške volitve proti republikancu Trumpu, če ne bodo sprožili postopka odstavitve s položaja oziroma impeachmenta. To je ugotovil na podlagi svojih modelov, ki so točno napovedali izid zadnjih devetih volitev.

Za Lichtmana, ki je leta 2016 napovedal zmago Donalda Trumpa, je impeachment pravilen tako z ustavnega kot političnega vidika, čeprav politični vidik trenutno zadržuje predsednico predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi. Demokratka iz Kalifornije se zaveda, da senatni republikanci ne bodo glasovali za Trumpovo odstavitev, kar bo predsednik vzel kot razglasitev nedolžnosti in krivičnega pregona ter to izkoristil za volitve 2020.

Lichtman se s tem ne strinja. "Izbira med tem, kar je prav in ustavno ter politično je lažna dihotomija. Impeachment je pravilen tudi s političnega vidika," je dejal za CNN profesor, ki ima model sestavljen iz 13 ključnih kriterijev, ki določijo, ali bo predsednik osvojil drugi mandat. Med njimi so gospodarstvo, uspehi v zunanji politiki, uspeh predsednikove stranke na zadnjih vmesnih volitvah, priljubljenost predsednika in tako naprej. Če stranka ne izpolnjuje šestih ali več dejavnikov, potem po Lichtmanu izgubi Belo hiši.

Ne spreglejte