SiolNET. Novice Svet
7,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump užaljeno zavrnil skupno izjavo vrha G7 in napovedal nove carine

7,27

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je nekaj ur po koncu vrha G7 v Kanadi na daljavo po Twitterju užaljeno zavrnil podporo skupni izjavi voditeljev skupine sedmih najrazvitejših držav. Razjezila ga je novinarska konferenca kanadskega premierja Justina Trudeauja po vrhu in pred objavo skupne izjave.

Trump je tvitnil, da je ameriškim predstavnikom, ki so ostali v Kanadi za njim, ko je že odrinil proti Singapurju, naročil, naj ne podprejo skupne izjave zaradi "Justinovih lažnih izjav na novinarski konferenci in dejstva, da Kanada zaračunava ogromne carine ameriškim kmetom, delavcem in podjetjem''. Dodal je še namig, da bo kmalu uvedel visoke carine na uvoz avtomobilov v ZDA.

V nadaljevanju tvita je Trudeauja napadel tudi osebno. "Premier Justin Trudeau iz Kanade je bil ves ponižen in prijazen na srečanjih G7, nato pa je na novinarski konferenci, ko sem že odšel, dejal, da so ameriške carine žaljive in ga ne bo nihče porival naokoli. Zelo neiskren in šibak. Naše carine so odgovor na njegove 270-odstotne na mleko!"

Donald Trump Novice Trump: V prvi minuti bom videl, ali Kim misli resno

Že pred vrhom, ki je v petek in soboto potekal v kraju La Malbaie v kanadski provinci Quebec, je bilo jasno, da bodo težave zaradi Trumpa. Najprej zaradi njegovih carin na uvoz jekla in aluminija v ZDA, ki jih je 1. junija uvedel proti EU, Kanadi in Mehiki, nato zaradi izjav, ki jih je dal pred potjo na vrh, kamor je zamudil debelo uro, in obnašanja na samem vrhu.

Trump bi G7 spremenil nazaj v G8

Pred vrhom G7 so analitiki govorili, da gre v bistvu za vrh G6 plus ZDA, in napovedovali, da bo sklepno izjavo, o kateri se morajo strinjati vsi udeleženci, izjemno težko sprejeti zaradi ZDA. Na koncu so jo sicer le sprejeli, sicer brez ZDA v delu, ki je izražal podporo Pariškemu podnebnemu sporazumu, in brez ZDA ter Japonske pri zavezi, da bodo svetovne oceane očistili onesnaževanja s plastiko.

Trump je pred potjo v Kanado navrgel, da bi bilo treba G7 spremeniti nazaj v G8 z vrnitvijo Rusije, česar ni vzela resno niti Moskva, vendar pa je Trump, ki se veliko bolje počuti v družbi avtokratov, kot so Vladimir Putin, Ši Džinpin in Kim Džong un, kot pa v družbi demokratično izvoljenih in odgovornih voditeljev, vztrajal.

Sergej Lavrov Novice Lavrov: Rusija se ne bo pridružila G7

Na novinarski konferenci pred odhodom proti Singapurju, kjer se bo v torek srečal s Kimom, je krivdo za rusko zasedbo Krima, zaradi česar so Moskvo izključili iz G8, pripisal predsedniku Baracku Obami, ker je to dovolil, ker Trump menda tega ne bi dovolil.

Mediji začeli ugibati o Trumpovem duševnem zdravju

Ameriški mediji so pred vrhom poročali, da Trump noče v Kanado, ker noče poslušati pridig zaradi svojih trgovinskih in drugih izpadov. V petek so mu kolegi iz šestih držav nizali statistične in druge podatke z dejstvi glede trgovine.

Vendar pa francoski diplomatski viri pravijo, da Trump ni slišal ničesar in je uprizoril eno svojih dolgih nepovezanih tirad, kar je potem storil tudi z novinarsko konferenco v soboto, zaradi česar so kritični mediji v ZDA začeli spet ugibati o njegovem duševnem zdravju.

Trump je bil v soboto vidno jezen in je vztrajal pri svojem prepričanju, da so ZDA prašiček hranilnik za svet, kar se bo nehalo ali pa se bo nehala ameriška trgovina s svetom. Hkrati je vztrajal, da so njegovi odnosi s kolegi voditelji na vrhu odlični, celo najboljši v zgodovini. Sam je storil vse, da ne bi bili. V soboto zjutraj je na primer zamudil na zajtrk in razpravo o spolni enakopravnosti.

Vzdušje vrha G7 je najbolj ponazorila fotografija, ki je prišla iz kabineta nemške kanclerke Angele Merkel in prikazuje Donalda Trumpa na stolu in Merklovo in druge voditelje okoli njega, ki ga stoje o nečem prepričujejo. Vzdušje vrha G7 je najbolj ponazorila fotografija, ki je prišla iz kabineta nemške kanclerke Angele Merkel in prikazuje Donalda Trumpa na stolu in Merklovo in druge voditelje okoli njega, ki ga stoje o nečem prepričujejo. Foto: Reuters Kljub cirkusu je bila izjava sprejeta, vendar pa še ni bila objavljena do Trudeaujeve novinarske konference, ki je Trumpa tako pogrela, da je objavil žaljivi tvit in se umaknil od izjave. Kanadčan je dejal, da so tisti, ki so pričakovali rešitev sporov s Trumpom glede trgovine, pričakovali preveč.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin