Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2019,
8.51

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

4

Natisni članek

Donald Trump Iran Savdska Arabija ZDA

Petek, 17. 5. 2019, 8.51

4 leta, 11 mesecev

Trump upa, da mu ne bo treba v vojno z Iranom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

4

Donald Trump | Ameriški predsednik Donald Trump je izjavil, da upa, da mu ne bo treba v vojno z Iranom. | Foto Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je izjavil, da upa, da mu ne bo treba v vojno z Iranom.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je ob srečanju s švicarskim kolegom Uelijem Maurerjem v Beli hiši dejal, da upa, da ne bo vojne z Iranom, ameriški mediji pa poročajo, da naj bi bil jezen na svetovalce, kot je John Bolton, ki vlečejo poteze v smer, za katero vsaj za zdaj še ni pripravljen, če sploh.

Ameriški predsednik Donald Trump je že v sredo sporočil, da je prepričan, da si bo Iran kmalu zaželel pogovorov, kar je v nasprotju s tem, kar dela njegova vlada od 5. maja naprej, ko je svetovalec za nacionalno varnost John Bolton naznanil, da ZDA v Perzijski zaliv pošiljajo letalonosilko Abraham Lincoln.

Conrad Black
Novice Trump pomilostil poslovneža, obsojenega zaradi poneverb

Republikanci in demokrati zaskrbljeni pred morebitnim spopadom z Iranom

Razlog za to naj bi bile številne "skrb vzbujajoče in poslabšane indikacije ter opozorila", vendar Bolton ni razložil, kaj to pomeni. Njegovi kritiki menijo, da ustvarja umetno krizo, podobno tisti, pri kateri je sodeloval leta 2003, preden so ZDA napadle Irak. Zaostrovanje z Iranom je ameriške kongresnike obeh strank ujelo na levi nogi in zahtevajo več informacij, ne glede na to, da med njimi ni nobenega posebnega zaveznika Irana.

Trump je v zadnjih dneh zanikal, da bi med njim in njegovim svetovalcem za nacionalno varnost Johnom Boltonom obstajala trenja. | Foto: Reuters Trump je v zadnjih dneh zanikal, da bi med njim in njegovim svetovalcem za nacionalno varnost Johnom Boltonom obstajala trenja. Foto: Reuters

V četrtek so voditelji obeh strank v kongresu dobili zaupno poročilo, tako republikanci kot demokrati pa so zaskrbljeni, da Trumpova vlada ne bi storila česa, kar bi jih potisnilo v oboroženi spopad. Domači mediji, ki se sklicujejo na neimenovane vladne vire, sicer poročajo o domnevnih napadih ali sabotažah v morju pri Združenih arabskih emiratih, napetosti pa povečujejo napadi na savdsko naftno infrastrukturo, ki jih izvajajo hutijski uporniki iz Jemna.

Ti imajo podporo Irana, vendar pa so podobne napade izvajali, še preden je Bolton napotil letalonosilko v Perzijski zaliv. Savdska Arabija jih namreč že več let intenzivno bombardira.

Donald Trump
Novice Trump spet nad Kitajsko, tokrat se je spravil na Huawei

Trump zanikal, da bi obstajala trenje med njim in Boltonom

Za zdaj kaže, da vojne ne bo še najmanj do torka, ko naj bi senat dobil zaupno poročilo o dogajanju, podobno poročilo pa zahteva tudi predstavniški dom kongresa. Spomnimo, da je Trump med predsedniško kampanjo kritiziral ameriške vojne na Bližnjem vzhodu in jih celo označil za neumne.

Ameriški predsednik  je v zadnjih dneh zanikal, da bi obstajala trenja med njim in Boltonom. Pred dnevi je priznal, da mora svojega svetovalca malce miriti, vendar ima poleg ljudi, kot je Bolton, še druge, ki zadeve potiskajo v drugo smer, na koncu pa je on tisti, ki bo sprejel odločitev.

kitajska
Novice Trump: "S Kitajsko imamo majhen prepir"

Težave je sicer začel Trump, ko so se ZDA lani umaknile iz iranskega jedrskega sporazuma s svetovnimi silami z utemeljitvijo, da ta ni zadosten, ker ne zadeva iranskih raketnih programov in motečih dejavnosti na Bližnjem vzhodu. Nato je uradni Washington spet začel uvajati sankcije proti Iranu.

Iz Savdske Arabije medtem prihajajo pozivi k natančnim ameriškim zračnim napadom na Iran. Veleposlanik Irana pri ZN Madžid Taht Ravanči je medtem v četrtek za ameriško javno televizijo dejal, da njegove države stopnjevanje napetosti v regiji niti najmanj ne zanima, ob tem pa poudaril, da ima Iran pravico do samoobrambe.

Ne spreglejte