Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 11. 2016,
7.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

5

Natisni članek

Donald Trump Hillary Clinton ameriške volitve

Ponedeljek, 28. 11. 2016, 7.06

6 let, 6 mesecev

Trump si ne želi ponovnega štetja glasov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

5

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je v nedeljo po Twitterju ostro napadal prizadevanja za ponovno preštevanje glasov v Wisconsinu, Pensilvaniji in Michiganu, obenem pa sam sprožal vprašanja o legitimnosti volitev s trditvijo, da so milijoni nezakonito volili v Kaliforniji, New Hampshiru in Virginiji.

Kandidatka zelenih Jill Stein je v petek vložila zahtevo za ponovno preštevanje glasovnic v Wisconsinu ter napovedala, da bo podobno storila tudi danes v Pensilvaniji in v sredo v Michiganu. V ta namen je zbrala več kot pet milijonov dolarjev, čeprav je v letu dni predsedniške kampanje skupaj zbrala le 3,5 milijona dolarjev.

Odvetnik kampanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, ki bi lahko edina imela korist od ponovnega preštevanja glasov, je napovedal, da se bodo pridružili Steinovi v Wisconsinu in tudi v obeh drugih državah, če bo tam storila enako. Dokazov o potvarjanju volilnih izidov nimajo, vendar naj bi poskušali zagotoviti poštenost procesa.

Trump je Wisconsin osvojil s prednostjo okrog 22 tisoč glasov pred Clintonovo, kar je manj kot odstotek vseh oddanih glasov. V Pensilvaniji je zmagal za 70.600 glasov ali malce več kot odstotek, v Michiganu pa naj bi rezultate potrdili šele danes. Trumpu se tam obeta zmaga za okrog 11 tisoč glasov oziroma približno 0,22 odstotka glasov.

Hillary Clinton | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trump dobil dva milijona glasov manj od Clintonove

Zmagal je zato, ker je osvojil najmanj 290 elektorskih glasov, kar je 20 več od meje za zmago, čeprav je Clintonova dobila več kot dva milijona glasov volivcev več. Trump je na Twitterju sporočil, da to nič ne pomeni, saj naj bi šlo za nezakonite glasove iz Kalifornije, New Hampshira in Virginije, za kar pa ni predložil nobenega dokaza.

Prav zato, ker ni nobenih dokazov za poneverbe v Wisconsinu, Pensilvaniji in Michiganu, bo Trump skoraj zagotovo obdržal zmago. Ne glede na to je na Twitterju objavljal izjave Clintonove, ko je priznala poraz, in njene kritike Trumpa, ko ta na soočenju pred volitvami ni hotel zagotoviti, da bo sprejel volilni izid, kakršenkoli že bo. Zahteve Steinove za ponovno preštevanje glasov je označil za prevaro.

Vodja njegove kampanje Kellyanne Conway je na televiziji NBC prav tako kritizirala prizadevanja za ponovno štetje glasov in pobudnike označila za cmere, ki nočejo podpreti mirne zamenjave oblasti. Prihodnji vodja kabineta Bele hiše Reince Priebus je na televiziji Fox dejal, da gre za popolno odvračanje pozornosti, in zahteval, naj se to preneha. Trump je za zaplete kot vedno okrivil tudi liberalne medije.

 Trump Tower za nekaj časa preimenovan v Dump Tower

Trump se v nedeljo še ni odzval na potezo do zdaj še neznanega storilca ali storilcev, ki so na popularni aplikaciji Google Zemljevidi ime njegove stolpnice na 5. aveniji v New Yorku iz Trump Tower spremenili v Dump Tower, kar pomeni nekaj takega kot odlagališče smeti. Tudi ime njegove stolpnice na trgu Comubus v New Yorku Trump International Hotel & Tower so spremenili v Dump International Hotel & Tower.

Pri Googlu so zaplet opazili in popravili v soboto zvečer oziroma zgodaj v nedeljo zjutraj ter se opravičili. Krivca ali krivce še iščejo, nekateri pa sumijo, da je šlo za uslužbence Googla, ker naj bi bilo imena na zemljevidih težko spremeniti.

Ne spreglejte