Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2020,
7.03

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

4

Natisni članek

ZDA Koronavirus Donald Trump Melania Trump

Torek, 24. 3. 2020, 7.03

4 leta, 1 mesec

Trump prepovedal kopičenje zaščitne opreme, Melania se je testirala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

4

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je na novinarski konferenci dejal, da je podpisal izvršni ukaz proti kopičenju zaščitne zdravstvene opreme proti koronavirusu. Sporočil je tudi, da se je prva dama ZDA Melania Trump testirala na koronavirus, test pa je bil negativen.

Pravosodni minister ZDA William Barr je dejal, da je ministrstvo že sprožilo preiskave podjetij in posameznikov, ki kopičijo maske, ventilatorje, rokavice in drugo zaščitno zdravstveno opremo ter dvigujejo cene. "Če sedite na skladišču z maskami, vam bomo prišli trkat na vrata," je po poročanju STA dejal Barr.

Novice Koronavirus: opozorilo o "časovni bombi" se je uresničilo

Donald Trump je pred novinarsko konferenco tvitnil, da Američani azijskega izvora v ZDA niso krivi za koronavirus in da jih je treba zaščititi. Potem ko že nekaj dni namesto koronavirusa uporablja izraz kitajski virus, je opazil, da narašča število verbalnih in fizičnih napadov na Azijce po ZDA.

Okuženih 44 tisoč Američanov, mrtvih 560

Največ polemik je po novinarski konferenci sprožilo Trumpovo nezadovoljstvo z ukrepi za preprečevanje širitve okužbe. Zagotovil je, da ne bo dovolil dolgotrajne škode ameriškemu gospodarstvu in da bo čez teden dni razmislil, kako naprej. "Amerika bo kmalu spet odprta za posle. Ne bomo dovolili, da se to spremeni v dolgotrajni finančni problem. Zdravilo ne sme biti hujše od bolezni," je dejal Trump.

Amy Klobuchar John Bessler
Novice Mož Amy Klobuchar okužen s koronavirusom

Pojasnil je, da bodo zaradi trenutnih ukrepov nastale veliko večje težave. "Če bo zaprtje trajalo več mesecev, bo najbrž veliko več smrti zaradi tega kot pa zaradi virusa," je dejal Trump. Zdravstveni strokovnjaki medtem poudarjajo, da je najpomembneje najprej ustaviti širitev virusa, ki je do ponedeljka zvečer okužil 44 tisoč Američanov, zaradi koronavirusne bolezni pa je umrlo 560 ljudi, navaja STA.

Tudi Trumpov senatni zaveznik Lindsey Graham iz Južne Karoline je sporočil, da je treba poslušati strokovnjake, ker brez nadzora nad virusom ne bo delujočega gospodarstva.

umivanje rok
Novice Koronavirus je tudi tam, kjer ga morda ne pričakujete – ali veste, kako dolgo? #video

Trumpa jezi prihod recesije pred volitvami

Spor v Beli hiši med zagovorniki prvega in drugega pristopa pa se zaostruje. Zdravstveni strokovnjaki napovedujejo usodo Italije, če ne bodo omejili širjenja virusa, po drugi strani pa Trumpa jezi prihod recesije prav v času pred volitvami.

Podpredsednik ZDA Mike Pence je že napovedal, da Center za nadzor nad boleznimi (CDC) raziskuje možnost, da se tudi tistim, ki so bili izpostavljeni virusu, za dva tedna dovoli vrnitev na delo z zaščitnimi maskami in rokavicami.

Novice Prvi izračuni: koronavirus se v Sloveniji širi počasneje kot v Italiji #video

Banka Morgan Stanley napoveduje, da bo v drugem četrtletju letošnjega leta negativna rast kar minus 30 odstotkov, stopnja brezposelnosti pa se bo dvignila na 12,8 odstotka. Pa še to v primeru, da se bo stanje začelo aprila počasi normalizirati, še poroča STA.

Ne spreglejte