Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2019,
14.27

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

4

Natisni članek

Donald Trump orožje strelski napad

Ponedeljek, 5. 8. 2019, 14.27

4 leta, 8 mesecev

Trump problem strelskih pobojev pripisal predvsem duševnim boleznim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

4

orožje | Med ukrepi, ki jih je predstavil Donald Trump, ni takšnih, ki bi zmanjšali razširjenost orožja v ZDA. | Foto Reuters

Med ukrepi, ki jih je predstavil Donald Trump, ni takšnih, ki bi zmanjšali razširjenost orožja v ZDA.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v današnjem televizijskem nagovoru državljanom težavo množičnih strelskih pokolov v ZDA predstavil predvsem kot problem duševnih bolezni in predlagal nekaj ukrepov, o katerih se lahko strinjajo tako republikanci kot tudi demokrati. Med omenjenimi ukrepi ni takšnih, ki bi zmanjšali razširjenost orožja v ZDA.

Ameriški predsednik Donald Trump je v nagovoru državljanom presenetil, ker se je opravičil mehiškemu predsedniku Andresu Manuelu Lopezu Obradorju in njegovi državi zaradi pokola 22 ljudi v teksaškem El Pasu, ki ga je v soboto izvedel sovražnik priseljencev. Mehika trenutno razmišlja o vložitvi tožbe proti ZDA.

Trump, ki je predsedniško kampanjo pred volitvami leta 2016 sprožil z opredelitvijo Mehičanov kot posiljevalcev in morilcev, je omenil na internetu objavljen manifest strelca in dejal, da gre za plod rasističnega sovraštva. ZDA morajo soglasno obsoditi takšno nestrpnost, rasizem in sovraštvo, je poudaril ameriški predsednik.

Strelski napad Dayton
Novice Strelec v Ohiu ubil tudi svojo sestro #video #foto

Trump: tožilci naj za takšne zločine zahtevajo smrtno kazen

Trump je v jutranjih tvitih skušal povezati ukrepe proti nasilju z orožjem v ZDA z migracijsko reformo, kar je sprožilo pričakovane kritike, ker vprašanji nista v ničemer povezani. Kot vedno je za pereč problem trenutka obtožil medije, ki mu niso naklonjeni. Kako mediji, ki pozivajo k ukrepom proti nasilju, prispevajo k temu nasilju, ni uspel pojasniti, v nagovoru pa tega vprašanja več ni omenjal.

Med ukrepi proti nasilju, ki jih je Trump omenil v nagovoru, so okrepljeno prizadevanje proti nestrpnosti, zločinom iz sovraštva, ideologiji nadvlade bele rase in domačemu terorizmu. | Foto: Getty Images Med ukrepi proti nasilju, ki jih je Trump omenil v nagovoru, so okrepljeno prizadevanje proti nestrpnosti, zločinom iz sovraštva, ideologiji nadvlade bele rase in domačemu terorizmu. Foto: Getty Images

Med ukrepi proti nasilju, ki jih je Trump omenil v nagovoru, so okrepljeno prizadevanje proti nestrpnosti, zločinom iz sovraštva, ideologiji nadvlade bele rase in domačemu terorizmu. Pravosodnemu ministrstvu je naročil, naj za takšne zločine, kot sta se zgodila v El Pasu in Daytonu, kjer je strelec v nedeljo ubil devet ljudi, tožilci zahtevajo smrtno kazen, ki se mora izvršiti brez odlašanja.

Pozval je k omejitvi pravice do orožja duševnim bolnikom in prisilnemu zdravljenju tistih, ki bi se izkazali za nevarne. "Ne smemo zanemariti nevarnosti interneta in družbenih medijev," je dejal Trump in pozval k prenehanju poveličevanja nasilja v družbi.

Predsednik po podobnih pokolih do zdaj samo obljubljal, ni pa ukrepal

Trump je po podobnih pokolih do zdaj že nekajkrat obljubil ukrepanje, predvsem preverjanje preteklosti kupcev orožja, ko pa je predstavniški dom kongresa februarja pripravil takšen predlog, je zagrozil z vetom. Nagovor je končal s številnimi prošnjami Bogu, naj obvaruje Američane, žrtve nasilja in blagoslovi vso Ameriko.

Kongres tega očitno ni sposoben narediti, saj vodja republikanske večine Mitch McConnell kot po tekočem traku blokira vse predloge, ki morda le dišijo po poseganju v pravico Američanov do orožja.

Ne spreglejte