SiolNET. Novice Svet
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump pred zahvalnim dnevom pomilostil svoja prva purana #video

0,30

termometer

Ameriški predsednik Donald Trump je danes pred četrtkovim zahvalnim dnevom pred Belo hišo uradno pomilostil purana, ki bosta lahko dočakala visoko starost do dveh let na farmi univerze Virginia Tech v Blacksburgu. Na slovesnosti, ki sega v leto 1989, sta bila tudi prva dama Melania Trump in sin Barron.

Američani v četrtek praznujejo nacionalni praznik zahvalni dan, katerega tradicija sega do prvih angleških priseljencev, ki so jim domorodni Indijanci pomagali preživeti. Z leti je puran postal tradicionalna jed tega praznika in letos jih bodo Američani pohrustali okrog 46 milijonov.

Razen puranov "Bedrca" in njegove rezerve "Prsne kosti", v angleško govorečem svetu drugemu pravijo tudi kost želja (wishbone). Oba so vzredili v Minnesoti in sta skupaj z 20 kolegi preživela tečaj dobrega vedenja, ki letos daje veliko materiala ameriškim komikom. Purana so namreč izurili, da se šopirita in bahata s svojim perjem.

Donald Trump je bil na pomilostitvi, tradicija se je začela leta 1989, dobre volje in nasmejan. Donald Trump je bil na pomilostitvi, tradicija se je začela leta 1989, dobre volje in nasmejan. Foto: Reuters

Na leto vzredijo 245 milijonov puranov

Minnesota je največja proizvajalka puranov v ZDA, saj jih tam na leto vzredijo 46 milijonov. Skupaj po vseh ZDA na leto vzredijo 245 milijonov puranov in razen na zahvalni dan jih veliko pospravijo tudi na božič (22 milijonov) ter na veliko noč (19 milijonov). Podatke zbira Nacionalna puranja zveza, ki vsako leto določi kmeta, ki bo pripravil purana za predsedniško pomilostitev.

Trump dobre volje

Največ puranov v ZDA vzredijo v Minnesoti. Največ puranov v ZDA vzredijo v Minnesoti. Foto: Reuters Trump je dejal, da z veseljem poroča, da bo imel Bedrce v primerjavi z milijoni drugih puranov svetlo prihodnost. Prsna kost je bil izbran kot rezerva in oba purana sta imela kraljevsko pogostitev, saj sta prespala v hotelu blizu Bele hiše. Bedrce se je potem malce sprehajal po vrtu okrog Bele hiše, Prsna kost pa je obiskal dopisnike Bele hiše.

Trump je bil dobre volje in se je pošalil, da je porabil veliko časa za odpravo politik predhodnika Baracka Obame, vendar so mu svetovali, da naj purana, ki ju je Obama lani pomilostil, pusti pri miru. Nasvet je upošteval.

Tradicija se je začela pred 28 leti

Pomilostitev puranov se je uradno začela leta 1989, ko je to uvedel predsednik George Bush starejši, purana pa se je prvi usmilil John F. Kennedy leta 1963 in ga namesto na mizo poslal nazaj na domačo farmo. Puranja zveza je purane začela predsednikom pošiljati leta 1947, vendar pa so Američani na lastno pest to počeli že od 19. stoletja.

Pomilostitve so zabaven dogodek in včasih tudi živahen, kot  na primer leta 2001, ko je pomiloščeni puran s kljunom napadel mednožje predsednika Georgea Busha mlajšega. Ronalda Reagana pa je njegov puran leta 1984 zasul s perjem, ko se je preveč šopiril.

Predsedniška družina se nocoj odpravlja na praznovanje domov na Florido na posestvo Mar-a-Lago. Ameriška avtomobilistična zveza pa poroča, da se bo na pot, daljšo od 50 milj, podalo letos rekordnih 51 milijonov ljudi, kar je 1,6 odstotka več kot lani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin