Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2019,
18.52

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

3

Natisni članek

ZDA Turčija Sirija Donald Trump

Sreda, 23. 10. 2019, 18.52

4 leta, 6 mesecev

Trump napovedal umik sankcij proti Turčiji, uvedenih zaradi ofenzive v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

3

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko sta Turčija in Rusija v torek dosegli dogovor o vzpostavitvi varnega območja na severovzhodu Sirije, je danes ameriški predsednik Donald Trump naznanil umik sankcij, ki so jih ZDA proti Turčiji uvedle zaradi ofenzive v Siriji. Ruske sile so sicer že na poti na sirsko-turško mejo.

Recep Tayyip Erdogan
Novice Turčija ne vidi potrebe po nadaljevanju vojaške ofenzive v Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta v torek v ruskem Sočiju dosegla dogovor, v skladu s katerim bodo na severu Sirije vzpostavili varno območje. Dolgo bo 120 kilometrov, široko pa 32 kilometrov.

Trump vzpostavitev varnega območja označil za velik uspeh

V skladu s tem dogovorom bodo pripadniki ruske vojaške policije in sirskih mejnih stražarjev "pospešili umik" sil sirskih Kurdov s tega pasu. Za to bodo imeli nekaj več kot 150 ur, za kolikor je Turčija v torek podaljšala prekinitev ognja v ofenzivi proti Kurdom na severovzhodu Sirije. Po tem obdobju naj bi skupni nadzor na območju prevzele rusko-turške skupne patrulje.

Vladimir Putin Erdogan | Foto: Reuters Foto: Reuters Kot je potrdilo rusko obrambno ministrstvo, je konvoj ruske vojaške policije reko Evfrat prečkal že opoldne po lokalnem času in nato nadaljeval pot proti meji s Turčijo. Prispel naj bi že v mejno mesto Kobane. Turčija želi zdaj na tem območju vzpostaviti tamponsko območje med turškimi in sirskimi Kurdi, ki jih v Ankari označujejo za teroriste. Na to območje namerava Erdogan naseliti tudi dva milijona beguncev iz Sirije, ki so sedaj v Turčiji.

Ameriški predsednik Donald Trump je vzpostavitev varnega območja ob sirsko-turški meji označil za velik uspeh. "Prekinitev ognja upoštevajo in boji so končani," je na Twitterju zapisal Trump. "Kurdi so varni in so lepo sodelovali z nami. Ujeti borci Islamske države so zavarovani," je dodal.

Napovedal je tudi odpravo sankcij, ki so jih proti Turčiji uvedli zaradi ofenzive. Sankcije so pretekli teden uvedli proti turškim ministrom za obrambo, energijo in notranje zadeve oziroma proti ministrstvom. Z izvršnim ukazom je Trump uvedel sankcije proti vsem turškim uradnikom, ki bodo vpleteni v kršenje človekovih pravic. Te sankcije pomenijo prepoved vstopa v ZDA in zamrznitev premoženja v ZDA.

Vladimir Putin Erdogan
Novice Rusija: Turčija podaljšala prekinitev ognja na severovzhodu Sirije

ZDA umaknile sankcije proti Turčiji

"Davi je turška vlada mojo administracijo obvestila, da bodo končali ofenzivo v Siriji in da bo prekinitev ognja postala stalna," je povedal Trump. "Zato sem finančnemu ministru (Stevenu Mnuchinu) naročil, naj odpravi sankcije, uvedene 14. oktobra, v odgovor na turško ofenzivo proti Kurdom na severovzhodu Sirije," je dejal ameriški predsednik.

Napovedal je sicer, da bo manjše število ameriških vojakov ostalo v Siriji. Po njegovih besedah bodo odslej ščitili le še nafto, o podrobnostih pa se bodo odločali sproti. "Današnja najava upravičuje našo smer s Turčijo," je še dejal in dodal, da bi bila druga izbira vojna z zaveznico ob napotitvi več deset tisoč ameriških vojakov. Po Trumpovih zagotovilih ljudje zdaj govorijo, kako velik dosežek je to.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters Pojasnil je, da je govoril s poveljnikom kurdskih sil na severovzhodu Sirije, generalom Mazlumom Abdijem, ki mu je izrazil veliko hvaležnost za vse, kar so ZDA storile, in mu zagotovil, da so borci skrajne Islamske države (IS) "pod ključem". Nekaj jih je sicer ušlo, vendar naj bi večino spet ujeli.

Evropske države je predsednik ZDA pozval, naj sprejmejo nazaj borce Islamske države, ki so jih ujele ZDA, in jim sodijo doma. Evropa naj bi bila do nedavnega zelo neodzivna in zdaj ima priložnost, da končno nekaj stori, je poudaril. Turčijo, Sirijo in druge je pozval, naj poskrbijo, da se IS znova ne okrepi.

Evropski poslanci so sicer danes v Strasbourgu obsodili turško ofenzivo na severu Sirije. Bili so tudi kritični do vloge EU v Siriji in so unijo pozivali, naj ukrepa, lahko tudi z gospodarskimi sankcijami, embargom na izvoz orožja ali končanjem pristopnih pogajanj s Turčijo.

Finska ministrica za evropske zadeve Tytti Tuppurainen in evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides sta ob začetku razprave poudarila, da ne more biti opravičila za civilne žrtve, škodo na civilni infrastrukturi ter odsotnost zaščite ljudi in tistih, ki naj bi jim pomagali.

Sirija
Novice Turčija in sirski Kurdi drug drugemu očitajo kršitve prekinitve ognja
Ne spreglejte