Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2019,
19.20

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

Turčija napad Sirija

Torek, 22. 10. 2019, 19.20

4 leta, 6 mesecev

Rusija: Turčija podaljšala prekinitev ognja na severovzhodu Sirije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Vladimir Putin Erdogan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Turčija je za 150 ur ali več kot šest dni podaljšala prekinitev ognja na severovzhodu Sirije, je po srečanju med predsednikoma Rusije in Turčije, Vladimirjem Putinom in Recepom Tayyipom Erdoganom, sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Prekinitev ognja bi se prvotno morala izteči danes zvečer.

Sirija, napad, Kurdi
Novice "Trump v Siriji ne igra ameriške, ampak rusko igro" #video

Ruski predsednik Vladimir Putin je po srečanju, ki je trajalo več kot šest ur, izrazil zadovoljstvo, da sta dosegla dogovore, ki bodo prispevali k rešitvi kompleksne situacije na sirsko-turški meji, navajajo tuje tiskovne agencije.

Zgodovinski dogovor za boj proti terorizmu

Po njegovih besedah Rusija in Turčija verjameta, da je treba sirskim beguncem pomagati pri vrnitvi v domovino, kar bo občutno zmanjšalo socialno in ekonomsko breme na države, ki jih gostijo. "Mednarodno skupnost, še posebej pa pristojne agencije Združenih narodov, pozivamo, da zagotovijo bolj aktivno humanitarno pomoč vsem Sircem, ki se vračajo, brez diskriminacije, politizacije in predpogojev," je povedal ruski predsednik.

Vladimir Putin Erdogan | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Danes sva s Putinom sklenila zgodovinski dogovor za boj proti terorizmu, ozemeljsko celovitost in politično enotnost Sirije ter za vrnitev beguncev," pa je povedal Recep Tayyip Erdogan. "V skladu s tem dogovorom Turčija in Rusija na sirskem ozemlju ne bosta dopustili kakršnekoli separatistične agende," je pojasnil.

Skupne patrulje Moskve in Ankare

Moskva in Ankara sta se danes dogovorili tudi, da bosta na t.i. varnem območju na severovzhodu Sirije vzpostavili skupne patrulje. Turška vojska je v četrtek po dogovoru med Ankaro in Washingtonom začasno ustavila ofenzivo na severu Sirije, ki jo je sprožila 9. oktobra, pod pogojem, da se kurdske sile umaknejo z 32 kilometrov širokega pasu ob sirsko-turški meji.

Prekinitev bi se iztekla drevi, Turčija pa jo je zdaj podaljšala za šest dni. Sirski Kurdi so sicer danes zatrdili, da so z območja ob meji s Turčijo umaknili vse svoje vojaške sile, kot so se dogovorili minuli četrtek.

Recep Tayyip Erdogan
Novice Erdogan zagrozil z obnovitvijo ofenzive v Siriji

 

Ne spreglejte