SiolNET. Novice Svet
2,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obupane poteze Trumpa za reševanje delovnih mest

2,31

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek zvečer tvitnil, da bo podpisal izvršni ukaz za začasno zaustavitev priseljevanja v ZDA. Trump ni pojasnil, kaj ta ukaz dejansko pomeni, saj je priseljevanje zelo široka kategorija.

"V luči napada nevidnega sovražnika in tudi zaradi potrebe po zaščiti delovnih mest velikih ameriških državljanov bom podpisal izvršni ukaz za začasno prekinitev priseljevanja v ZDA," je tvitnil Trump, ki ni pojasnil, za kaj gre. Nevidni sovražnik je v tem primeru novi koronavirus.

Tvita ni pojasnil ali komentiral še nihče od pristojnih v njegovi vladi. Ni jasno, ali je odločitev sprejel sam ali po dogovoru s člani svoje vlade.

Priseljevanje oziroma imigracija je namreč zelo širok pojem in ni jasno, ali Trump misli na prihod tujcev na delo v ZDA z vizumi ali z dovoljenji za delo in bivanje, na prepoved prošenj za dovoljenje za delo in bivanje, morda tudi konec novih priseg za državljanstva ali kaj tretjega.

Metanje politične megle v času, ko mu podpora pada?

Trump je znan po udarnih napovedih, ki jih morajo potem pojasnjevati ali jih mora sam deloma potegniti nazaj. Tako je na primer ustvaril precej zmede, ko je naznanil prepoved potovanj v ZDA iz Evrope, kasneje pa se je izkazalo, da gre le za potovanja tujcev in tistih brez dovoljenj za delo in bivanje ter vizumov. Podobno je "prepovedal" potovanja iz Kitajske, čeprav je po prepovedi v nekaj tednih od tam v ZDA priletelo še 40 tisoč ljudi.

Če bo res šlo za splošno prekinitev priseljevanja v ZDA, bo to prvi tak primer v zgodovini države. Demokratski komentatorji ameriških televizij so prepričani, da gre za predsednikovo metanje politične megle v času, ko mu podpora v anketah pada. Pred volitvami želi demokrate prisiliti v to, da branijo priseljevanje v ZDA v času pandemije, saj meni, da v tem prepiru ne more izgubiti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin