Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2018,
17.53

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45

2

Natisni članek

Natisni članek

Donald Trump vojska

Četrtek, 25. 10. 2018, 17.53

5 let, 11 mesecev

Trump napovedal, da bo na mejo z Mehiko poslal vojsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45

2

Donald Trump | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Donald Trump je danes napovedal, da bo na mejo med ZDA in Mehiko poslal vojsko. Ta naj bi zaustavila karavano migrantov iz Srednje Amerike, ki je prek Mehike na poti v ZDA.

Karavana migrantov je pred več kot tednom dni odrinila iz Hondurasa prek Gvatemale in se zdaj prek Mehike pomika proti ZDA.

"Za te nacionalne, izredne razmere bom izkoristil vojsko. Zaustavili jih bomo," je na Twitterju danes objavil Trump, ki je že v ponedeljek obmejni patrulji in vojski sporočil, da je karavana migrantov nujen primer.

Trump je takrat tudi napovedal, da bo zaradi karavane migrantov ukinil ali bistveno zmanjšal pomoč trem srednjeameriškim državam, Gvatemali, Hondurasu in Salvadorju. Zagrozil je tudi, da bo na mejo poslal vojsko.

Donald Trump
Novice Peking in Moskva zanikata prisluškovanje Trumpovim osebnim pogovorom

Vojska je od ministrstva že prejela zahtevo

Neimenovani predstavnik ameriške administracije je potrdil, da je ameriška vojska od ministrstva za domovinsko varnost že prejela zahtevo za aktivno delovanje vojske na meji med Mehiko in ZDA. Dodal je, da bi to lahko pomenilo od 800 do tisoč vojakov za logistično in infrastrukturno podporo, na spletni strani poroča Reuters.

Karavana migrantov je danes krenila iz Mapastepeca, mesta na jugozahodu Mehike, ki leži blizu meje z Gvatemalo. Tamkajšnji lokalni predstavnik je menil, da je bilo v mestu v sredo zvečer okoli 5.300 migrantov. Iz Gvatemale proti severu se je poleg tega napotila še druga skupina migrantov, ki šteje okoli tisoč ljudi.

Donald Trump
Novice Trump nima dokaza o osebah z Bližnjega vzhoda v karavani migrantov

Ameriški zakon iz leta 1870 omejuje uporabo ameriške vojske na ameriških tleh brez posebnega dovoljenja ameriškega kongresa. Vojska sicer lahko pomaga varnostnim silam, kar se je pogosto dogajalo v osemdesetih letih minulega stoletja. Ob posebnih okoliščinah lahko predsednik države na delo pozove vojsko tudi v primeru nemirov ali naravnih katastrof.

Ne spreglejte