Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 10. 2018,
9.57

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Natisni članek

ZDA Honduras migranti Donald Trump

Sreda, 24. 10. 2018, 9.57

5 let, 5 mesecev

Trump nima dokaza o osebah z Bližnjega vzhoda v karavani migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek priznal, da nima nobenega dokaza za svoje trditve, da so med migranti v karavani iz Hondurasa, ki se po Mehiki bliža ZDA, tudi osebe z Bližnjega vzhoda. Dodal pa je, da bi takšni dokazi lahko obstajali.

Trump v zadnjem tednu povzroča predvolilni strah pred migranti iz Srednje Amerike in pri tem navaja tudi obtožbe brez dokazov. Na svojih zborovanjih podpornike navdušuje s trditvami, da so karavano organizirali demokrati, ki želijo v ZDA pripeljati nezakonite priseljence, trgovce z mamili in morilce.

Dejal je tudi, da so med migranti osebe z Bližnjega vzhoda, kar je povsem očiten namig, da demokrati v državo tako spuščajo tudi teroriste.

Vladimir Putin
Novice Se bosta Trump in Putin znova srečala?

Novinarji oseb, o katerih je govoril, niso našli

Novinarji ga že nekaj dni prosijo, naj pojasni, kaj misli s tem, oziroma predstavi dokaze. Trump jim je do zdaj odgovarjal, da naj vzamejo kamere, gredo v karavano in pogledajo. To so storili in oseb, o katerih je govoril, niso našli.

V torek je potem priznal, da nima nobenega dokaza, vendar z dodatkom, da bi ti dokazi lahko obstajali, ker ima zelo dobre informacije v podporo svoji trditvi.

Trumpovo ministrstvo za domovinsko varnost na vprašanja o domnevnih teroristih v karavani ne odgovarja, ampak poudarja, da lahko potrdijo, da so v karavani člani uličnih tolp z dolgo kriminalno zgodovino. Trumpu je skušal pomagati podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je dejal, da si ne more zamisliti, zakaj bi predsednik lagal o teh zadevah.

Melania Trump
Novice Letalo s Trumpovo zasilno pristalo, Clintonova doživela manjšo prometno nesrečo

"Jaz sem zelo nepolitična oseba"

Trump je novinarjem v Beli hiši zanikal, da skuša vprašanje migrantov izkoristiti v politične namene za pomoč republikancem na kongresnih volitvah 6. novembra. "Jaz sem zelo nepolitična oseba," je dejal.

Karavana migrantov, ki je pred tednom in pol krenila iz Hondurasa, je s 3.000 ljudi do torka narasla na najmanj 7.000 ljudi, saj se ji spotoma pridružujejo državljani Gvatemale in Mehike. Ljudje bežijo pred nasiljem in v upanju na delovna mesta v ZDA.

Donald Trump
Novice Trump: EU je bila oblikovana zato, da izkorišča ZDA

Takšne karavane so dokaj pogoste in v torek se je že oblikovala nova z od 1.000 do 2.000 migranti, ki so se odpravili iz Hondurasa in Gvatemale. Mehika spotoma lovi migrante in zahteva njihovo registracijo ter vložitev prošnje za azil, zaradi česar se karavane do ZDA ponavadi razblinijo, vendar jih večina vseeno pride do cilja.

Na meji nato zaprosijo za zatočišče, če pa je vrsta predolga, jo prečkajo kje drugje. Nekatere ujamejo in dokumente vložijo takrat, drugim pa se uspe izgubiti v notranjosti ZDA pri svojih skupnostih.

Hillary Clinton
Novice Clintonova zahteva preiskavo Trumpa zaradi spolnih napadov
Donald Trump
Novice Trump grozi Savdski Arabiji s hudo kaznijo
Ne spreglejte