Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2017,
19.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

6

Natisni članek

Donald Trump

Petek, 18. 8. 2017, 19.56

6 let, 6 mesecev

Trump nagnal svojega političnega stratega Steva Bannona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

6

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je odpustil stratega Bele hiše Steva Bannona. Predstavnik skrajne desnice je bil ključnega pomena za zmago Donalda Trumpa na predsedniških volitvah, vendar je trenutni pritisk na Belo hišo prevelik, da bi lahko ostal na položaju.

Bannon se je k Trumpu v času lanskoletne kampanje preselil z desničarske spletne strani Breitbart News, ki jo je vodil, njegova in Trumpova strategija lova na razočarane in obubožane belopolte volivce po propadajočih delih ZDA pa se je v nasprotju z vsemi pričakovanji izkazala za uspešno.

Bannon je v Beli hiši zastopal desno nacionalistično strujo in se zapletal v spore z nekdanjim šefom kabineta Reinceom Priebusom, Trumpovim zetom in svetovalcem Jaredom Kushnerjem, svetovalcem za nacionalno varnost, generalom Herbertom McMasterjem, tudi s kratkotrajnim direktorjem komunikacij Bele hiše Anthonyjem Scaramuccijem, na koncu pa še z generalom Johnom Kellyjem, ki je prevzel položaj šefa kabineta po Priebusu.

Trumpovo predsednikovanje je od samega začetka, od prisege 20. januarja, v znamenju kaosa, ki pa še nikoli ni bil tako velik, kot je zdaj, in sicer zaradi Trumpovega odziva na tragične nemire v Charlottesvillu konec preteklega tedna. Tam je skrajni desničar do smrti povozil 32-letno žensko, Trump pa je krivdo za nasilje pripisal tako neonacistom kot njihovim nasprotnikom.

Bannon je medtem včeraj v intervjuju za revijo The American Prospect dejal, da so belopolti nacionalisti "zgube, navadni klovni". 



Bannon je šel v nos številnim Trumpovim zaveznikom v Beli hiši in kongresu, vendar so analitiki prepričani, da nova zamenjava ekipe ne bo pomagala, če "trener" ostane takšen, kot je - brez discipline in zmožnosti upoštevanja nasvetov. | Foto: Reuters Bannon je šel v nos številnim Trumpovim zaveznikom v Beli hiši in kongresu, vendar so analitiki prepričani, da nova zamenjava ekipe ne bo pomagala, če "trener" ostane takšen, kot je - brez discipline in zmožnosti upoštevanja nasvetov. Foto: Reuters

Trump zaradi medlega odziva na divjanje neonacistov vse bolj osamljen

Trumpova neodločnost pri obsodbi desnih skrajnežev je povzročila hud razdor v republikanski stranki, njegovem kabinetu in med podporniki predsednika. Ko je že v ponedeljek iz Trumpovega ekonomskega strateškega sveta odstopil Ken Frazier, direktor farmacevtske družbe Merck in edini temnopolti član svetovalnega sveta direktorjev, ki so Trumpu svetovali pri gospodarskih temah, ga je Trump opsoval na Twitterju. Ta poteza je vodila k odstopu še osmih uglednih direktorjev, nato pa je Trump svetovalna sveta kar razpustil.

Trump izgublja pomembne podpornike

"Za nestrpnost, rasizem in nasilje v naši državi absolutno ni mesta. So v nasprotju s temeljnimi ameriškimi vrednotami," so v sporočilu za javnost zapisali člani razpuščenega strateškega foruma, v katerem so bili med drugimi tudi izvršni direktorji družb Blackstone, JPMorgan, PepsiCo, General Motors in Walmart.

Trumpa tako javno kritizira vse več predstavnikov iz gospodarstva, bogatih poslovnežev in donatorjev republikanske stranke, ki je s programom nižanja davkov njihova tradicionalna zaveznica.

Republikanci se oddaljujejo

45. ameriški predsednik izgublja podporo med vidnimi republikanci, ostro so se na njegove izjave odzvali Marco Rubio, John McCain, Jeb Bush, Paul Ryan, Mitt Romney, Lindsay Graham … "Gospod predsednik, samo ena stran je, PROTI belim supremacistom, neonacistom, antisemitom in KKK. Zanje ni mesta v Ameriki in republikanski stranki," je na Twitterju zapisal republikanski kongresnik iz New Jerseyja Leonard Lance.

Številni republikanski politiki so se na Trumpovo "mencanje" odzvali zelo kritično, med njimi tudi senator iz Arizone John McCain, ki s Trumpom že tako ni v najboljših odnosih.   | Foto: Reuters Številni republikanski politiki so se na Trumpovo "mencanje" odzvali zelo kritično, med njimi tudi senator iz Arizone John McCain, ki s Trumpom že tako ni v najboljših odnosih. Foto: Reuters

S skupno izjavo sta se odzvala tudi nekdanja predsednika George H. W. Bush in George W. Bush ter obsodila "rasno nestrpnost, antisemitizem in nasilje vseh oblik". Oglasili so se tudi ameriški vojaški voditelji, ki se običajno izogibajo političnim izjavam, a so začutili, da trenutek ni pravi, da bi molčali.

"Vojska ne tolerira rasizma, ekstremizma in sovraštva v naših vrstah," je sporočil general Mark A. Malley, admiral John Richardson pa je dejal: "Dogodki v Charlottesvillu so nesprejemljivi. Ameriška mornarica je proti nestrpnosti in sovraštvu."

Obama pokazal, kako bi se moral odzvati predsednik vseh Američanov

Na Twitterju je dogodke v Charlottesvillu odzval tudi prejšnji predsednik ZDA Barack Obama, ki je pod fotografijo otrok različnih ras objavil citat južnoafriške ikone boja proti apartheidu Nelosna Mandele: "Nihče se ne rodi s sovraštvom do drugega zaradi njegove barve, vere ali porekla. Ljudje se morajo naučiti sovražiti. In če se lahko naučijo sovražiti, se lahko naučijo tudi ljubiti."

Obamov tvit je postal najbolj všečkan tvit vseh časov.

Kako se je Trump odzival na dogodke iz Charlottesvilla

Trump je za nasilje v Charlottesvillu najprej obsodil obe strani, se pravi neonaciste, člane kukluksklana in belopolte supremaciste, ki so prišli demonstrirat proti odstranitvi spomenika konfederacijskemu generalu Robertu E. Leeju, ter tudi protestnike, ki so v to mesto v ameriški zvezni državi Virginija prišli podpret odstranitev kipa kontroverznega generala. Ta se je v ameriški državljanski vojni (od 1861 do 1865) bojeval na strani Juga in s tem za ohranitev suženjstva.

Belopolti nacionalisti v Charlottesvillu, med njimi naj bi bili po Trumpovem mnenju "v redu ljudje, ki jim mediji delajo veliko krivico". | Foto: Reuters Belopolti nacionalisti v Charlottesvillu, med njimi naj bi bili po Trumpovem mnenju "v redu ljudje, ki jim mediji delajo veliko krivico". Foto: Reuters

Z medlim odzivom na nasilje desničarskih skrajnežev, v katerem je umrla 32-letna protifašistična protestnica Heather Hayer, potem ko je v množico z avtomobilom zapeljal 20-letni neonacist James Alex Fields Jr., si je Trump nakopal jezo tako političnih nasprotnikov kot tudi zaveznikov. Vidni predstavniki njegove republikanske stranke so kar tekmovali v tem, kdo bo bolj odločno in nedvoumno obsodil napad, zato se je morala odzvati tudi Trumpova administracija.

Trump je v nato v izjavi, ki so mu jo pripravili v kabinetu, v ponedeljek vendarle konkretno obsodil neonaciste, nato pa na novinarski konferenci v torek spet šokiral z izogibanjem obsodbi neonacistov, kukluksklana in belih supremacistov. V preddverju svoje stolpnice Trump Tower v New Yorku se je sprl z novinarji, poskušal krivdo za nasilje v Charlottesvillu spet razdeliti na "obe strani", obsojal nasilne levičarje in dejal, da so bili med rasističnimi protestniki t. i. Združene desnice (Unite the Right) tudi "v redu ljudje, ki jim mediji delajo veliko krivico".

Kljubovalni Trump je v četrtek le še dolil olja na ogenj, ko je prek svojega običajnega kanala za komuniciranje z javnostjo, Twitterja, sporočil, da je umikanje spomenikov konfederacijskim vojakom neumno in žalostno. "Žalostno je gledati, kako se z odstranjevanjem teh lepih spomenikov razkraja zgodovina in kultura naše velike dežele. Zgodovine ne moremo spremeniti, se pa lahko od nje učimo," je zapisal.

Z odstranjevanjem južnjaških spomenikov konfederaciji se sicer večina Američanov ne strinja. Anketa javnega radia NPR in televizije PBS ugotavlja, da kar 62 odstotkov Američanov želi ohraniti spomenike konfederaciji tam, kjer so, le 27 odstotkov pa jih zagovarja njihovo odstranitev, poroča STA.

Ne spreglejte