Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 8. 2017,
8.32

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

6

Natisni članek

Donald Trump nasilje

Sreda, 16. 8. 2017, 8.32

6 let, 8 mesecev

Trump za nasilje okrivil obe strani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

6

donald trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump je za nasilje v Charlottesvillu v Virginiji, ki je zahtevalo eno smrtno žrtev, ponovno okrivil obe strani, tako bele rasiste kot skrajno levico.

Trump se je na torkovi novinarski konferenci, posvečeni infrastrukturnim projektom, odzval na sobotni nasilni shod belih rasistov in neonacistov v Charlottesvillu, ki se je končal s smrtjo protestnice proti rasistom. Dejal je, da je krivda na obeh straneh. Poleg obsodbe tistih, ki menijo, da so belci boljša rasa, je levičarske skrajneže obsodil, da so na shodu napadli t. i. alternativno desnico.

Kukluksklan, neonaciste in zagovornike prevlade belcev je označil za odvratne, voznika, ki je zapeljal v množico in pri tem ubil žensko, pa za sramoto sebi in državi.

"Ni moralnega enačenja"

Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa, republikanec Paul Ryan iz Wisconsina, je v odzivu dejal, da je treba biti v obsodbi belega rasizma jasen. "Ta nestrpnost je v nasprotju z vsem, na čemer sloni naša država. Ne more biti nobene moralne dvoumnosti."

"Ni nobenega moralnega enačaja med rasisti in Američani, ki se jim postavijo po robu," je sporočil republikanski senator iz Arizone John McCain. Podobno mnenje so izrazili tudi drugi republikanci, demokrati pa so seveda šli malce dlje.

"To ni moj predsednik"

"Kot Jud, kot Američan, kot človek nimam besed za izraz gnusa in razočaranja. To ni moj predsednik," je dejal demokratski senator s Havajev Brian Shatz. Neonacisti in rasisti so konec tedna v Charlottesvillu med drugim vzklikal: "Judi nas ne bodo nadomestili." Trump je na novinarski konferenci v torek dejal, da so bili med njimi tudi dobri ljudje, ki so se postavili v bran spomeniku generalu konfederacije Robertu Leeju.

"Predsednik ZDA je branil neonaciste ter krivil tiste, ki obsojajo sovraštvo in rasizem. To je bolno," je dejala demokratska senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren. Trumpov rojak, senator Chuck Schumer iz New Yorka, je dodal, da se je Trump postavil na stran belih rasistov, ki so ga pohvalili.

Demokratski guverner Virginije Terry McAuliffe je zavrnil Trumpovo trditev, da so prišli v Charlottesville mirni protestniki proti odstranitvi spomenika, ki so jih napadli divji levičarji. "Prišli so oboroženi neonacisti, klanovci in beli rasisti, širili sovraštvo in izzivali spopad. Eden od njih je umoril mlado žensko. To nista obe strani," je dejal.

Moralna sramota

Republikanski komentator Charles Krauthammer je predsednikove besede označil za moralno sramoto. "Zadnjih 50 ali 60 let smo razumeli, da je zgodovina suženjstva in rasizma v naši državi nekaj posebnega. To bolezen smo morali zdraviti". "Kar Trump ne razume, je to, da so vse skupaj sprožili nacisti in da je bila edina žrtev žrtev nacista," je še dejal glede dogajanja v Charlottesvillu.

Nekdanji veliki čarovnik Kukluksklana David Duke, ki je Trumpa po ponedeljkovi obsodbi rasistov kritiziral, je bil v torek poln pohval. "Hvala, predsednik Trump, za poštenost in pogum, da ste povedali resnico o Charlottesvillu in obsodili levičarski terorizem," je sporočil Duke, ki ga je Trump leta 2000 javno označil za nestrpneža in rasista. Duke je lani podprl Trumpovo kampanjo, Newyorčan pa je trdil, da ne ve, kdo je Duke.

Ne spreglejte