Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 7. 2017,
9.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,80

7

Natisni članek

Donald Trump Donald Trump mlajši afera Rusija Jared Kushner preiskava

Sreda, 12. 7. 2017, 9.14

6 let, 7 mesecev

Trump mlajši: Očetu nisem povedal za srečanje z Rusinjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,80

7

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sin predsednika ZDA Donald Trump mlajši je na televiziji Fox News pojasnjeval srečanje z rusko pravnico, ki mu je obljubljala informacije o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

Trump mlajši je v torek objavil elektronsko dopisovanje s publicistom Robom Goldstonom pred srečanjem z Natalijo Veselnickajo 9. junija lani v Trumpovi newyorški stolpnici. Njegov oče ga je prek tiskovne predstavnice Bele hiše Sarah Huckabee Sanders pohvalil kot "osebo visoke kakovosti" in pozdravil transparentnost zaradi objave elektronske pošte.

Elektronsko pošto je sicer pridobil tudi New York Times, ki je Trumpa mlajšega obvestil, da bo kmalu objavljena. Elektronska pošta dokazuje, da je sestanek z Veselnickajo sprejel v upanju na informacije, ki bi škodovale kampanji Clintonove.

Posnetek dela elektronske korespondence Trumpa mlajšega in ruske odvetnice. | Foto: Reuters Posnetek dela elektronske korespondence Trumpa mlajšega in ruske odvetnice. Foto: Reuters Voditelju Fox News Seanu Hannityju je pojasnil, da očetu o srečanju ni povedal nič, ker ni bilo kaj povedati. Pravnica naj ne bi imela nikakršnih obremenilnih informacij o Clintonovi, ampak je želela govoriti le o programu posvojitev ruskih otrok v ZDA.

Goldstone je Trumpu mlajšemu pisal, da gre za koristne informacije, predsednikov sin je odgovoril, da je to imenitno. Goldstone je razložil tudi, da ruski vladi pri pomoči Trumpu na volitvah pomagata pevec Emin Agalarov in njegov oče Aras Agalarov, s katerima je Trump sodeloval leta 2013 na prireditvi Miss Universe v Moskvi.

Izdaja ali napihovanje afere?

Demokratski kongresniki ne govorijo več le o sodelovanju Trumpove kampanje z Rusi, ampak neposredno o izdaji, republikanci pa se jezijo na medije in demokrate, da preveč napihujejo rusko afero.

Trump besen kot ris

Washington Post poroča, da se zaradi vse bolj obsežne afere o domnevnem ruskem vmešavanju v ameriške volitve Trumpova Bela hiša pogreza v vse večji kaos. Besni predsednik je povsem iz sebe, njegovi najtesnejši sodelavic pa so sumničavi drug do drugega, ker ne vedo, komu lahko še zaupajo. Družina Trump - prva dama Melania, Trumpova hči Ivanka in njen mož Jared Kushner - naj bi sumili, da je šef predsednikovega kabineta Reince Priebus tisti, ki informacije iz Bele hiše nosi medijem.

Trump je, tako so za WP potrdili viri iz Bele hiše, besen kot ris in ne more verjeti, da je njegov predsedniški mandat še vedno v senci afere. Še posebej je prizadet, ker je v afero nenadoma vpleten njegov prvorojenec.

Tudi sodelavci Trumpa mlajšega, ki menijo, da srečanje z Rusinjo zanj ne bo imelo sodnih posledic, priznavajo, da se je celotna stvar sprevrgla v nočno moro.

Od te se skuša čim bolj distancirati podpredsednik Mike Pence, čigar urad se je v izjavi omejil od družine Trump, češ da ni vedel nič o srečanju z rusko odvetnico in da v času sestanka še ni bil podpredsedniški kandidat.

Trump mlajši se je znašel v velikih težavah. | Foto: Reuters Trump mlajši se je znašel v velikih težavah. Foto: Reuters Ameriški obveščevalci so lani ugotovili, da se je Kremelj vpletal v ameriške volitve v korist Trumpu, o čemer teče preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja. Ta je zdaj zaradi Trumpa mlajšega dobil veliko dodatnega materiala za preiskavo.

Najprej odločno zanikal, zdaj priznal

Trump mlajši je bil med tistimi, ki so najodločneje zanikali kakršnekoli stike z Rusi, kaj šele sodelovanje v času kampanje. Zdaj je priznal, da je nameraval sodelovati z Rusi, vendar naj od pravnice ne bi izvedel ničesar koristnega.

Natalija Veselnickaja je medtem novinarjem zagotovila, da ne zastopa nikogar drugega razen sebe, torej da ne dela po navodilih Kremlja. Trdi, da so jo prosili za srečanje s Trumpom mlajšim, nikoli pa ni obljubljala škodljivih informacij o Clintonovi.

Kremelj: S to zgodbo nimamo ničesar

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je danes zanikal povezave med Kremljem in Arasom Agalarovim.

Zanikal pa je tudi povezave s pravnico. "Povedali smo že, da nimamo ničesar s to zgodbo," je poudaril Peskov. "Nikoli nismo bili v stiku s to odvetnico, zato nismo vpleteni in nimamo ničesar za povedati. Niti najmanj ni povezana z nami," je še izpostavil. Kremelj je sicer povezave zanikal že v ponedeljek.

Ne spreglejte