Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 8. 2017,
7.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

17

Natisni članek

Kitajska ZDA Donald Trump Severna Koreja

Petek, 11. 8. 2017, 7.30

6 let, 6 mesecev

Trump: Koreja naj se spametuje ali pa bo imela težave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

17

Donald Trump | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek stopnjeval grožnjo Severni Koreji. Dejal je, naj se Severna Koreja spametuje ali pa bo doživela težave, kot jih je do zdaj le malo držav. Dodal je, da je bila njegova nedavna izjava o ognju in gnevu morda še premila. Pjongjang ga je obtožil, da bo razmere na Korejskem polotoku privedel na rob jedrske vojne.

Trump je na vprašanje, ali bo preventivno napadel Severno Korejo, odgovoril, da ne govori o tem. Tudi ameriški državni sekretar Rex Tillerson je državljanom dejal, da lahko mirno spijo, obrambni minister Jim Mattis pa je sporočil, da so ZDA osredotočene na diplomacijo in da vlada sodeluje z zavezniki v tej smeri.

"Vojaške rešitve so zdaj povsem nameščene, namerjene in nabite, če bi Severna Koreja ravnala nespametno. Upam, da bo Kim Jong Un našel drugo pot," je danes tvitnil Trump.

"Gnusen fanatik jedrske vojne" 

Uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA je nato ocenila, "da bo Trump razmere na Korejskem polotoku privedel na rob jedrske vojne". Ameriškega predsednika je označila kot "gnusnega fanatika jedrske vojne" in duhovnega vodjo jedrske grožnje.

Kljub zelo ostri retoriki Washingtona in Pjongjanga v zadnjih dneh ZDA niso izvršile nobenih vojaških premikov. Tudi Severna Koreja ni storila ničesar, priredila je le nekaj zborovanj, da je lahko svetu pokazala fotografije nezadovoljnih množic.

"Obstajajo vojaški načrti za skoraj vse krize na svetu"

Potem ko je ameriški obrambni minister Jim Mattis v četrtek dejal, da v odnosih s Pjongjangom diplomacija ostaja prioriteta, je danes tiskovni predstavnik Pentagona Rob Manning na vprašanje, ali je Mattis seznanjen z omenjenim današnjim tvitom Trumpa, dejal, da je Mattis "v tesnih in stalnih stikih s predsednikom".

Glede možnosti vojaškega posredovanja ZDA pa je Manning za AFP dejal, da ohranjajo "visoko stopnjo pripravljenosti za soočenje s severnokorejsko grožnjo skupaj z našimi zavezniki in partnerji v regiji".

Tudi neimenovani predstavnik Bele hiše je dejal, da v Trumpovi izjavi ne gre videti znamenja skorajšnje vojaške akcije. "Obstajajo vojaški načrti za skoraj vse krize na svetu. To ni nič novega," je dejal po navedbah AFP.


Preberite še:


Severna Koreja grozi z napadom na ameriški otok

Združeni narodi so nedavno odobrili nove gospodarske sankcije proti Severni Koreji, Pjongjang pa je odgovoril, da bodo ZDA za to "plačale ceno". Nato so se pojavile novice o tem, da je Severni Koreji uspelo narediti jedrsko konico, ki lahko doseže ameriški otok Guam, Trump pa se je na to zelo ostro odzval in napovedal "ogenj in bes".

Pjongjang je v odgovor objavil načrt o napadu na Guam, kjer prebiva 160 tisoč ljudi in sedem tisoč ameriških vojakov. Predsednik Severne Koreje Kim Džong Un ima menda v pripravi 12 raket za napad na Guam. ZDA imajo na Guamu šest jedrskih bombnikov B-1, številne lovce v Južni Koreji, bojne ladje in podmornice ter neomejen jedrski arzenal v ZDA za uresničenje Trumpovih groženj.

ZDA: Severna Koreja bi bila močno poražena

Ameriški vojaški in diplomatski analitiki menijo, da si severnokorejski voditelj Kim Džong Un ne more privoščiti napada na ZDA, saj bi to pomenilo konec Severne Koreje in tudi njega.

"Severnokorejski voditelj se je do zdaj izkazal za hudega hazarderja, zelo je nepredvidljiv. Ali bi šel tako daleč, da bi obstreljeval ameriško ozemlje, ali pa bi se odločil za kak drug napad, recimo proti Južni Koreji ali Japonski, je težko reči. Gotovo pa je to ena večjih kriz v Aziji v zadnjih desetletjih," je za Siol.net včeraj dejal obramboslovec Klemen Grošelj.

Kitajska ostro proti Trumpu

Ob tem ostaja ključna drža Kitajske. Eden vodilnih časopisov Global Times, ki uradno sicer ne predstavlja vladne politike, je pa pod njenim patronatom, je včeraj objavil stališče, naj Kitajska v primeru severnokorejskega napada na ZDA ostane nevtralna. V obratnem primeru, če bi ZDA napadle in poskušale zrušiti severnokorejsko vlado, pa da naj Kitajska to poskusi preprečiti. Če bodo kitajski interesi ogroženi, bo ta poskusila preprečiti vse, kar bi spreminjalo status quo, še piše časopis.

Na območje v Južnokitajskem morju, kjer je Kitajska v sporu s petimi drugimi državami, je v četrtek vplula ameriška vojaška ladja in s tem razburila Kitajsko. "Takšne poteze resno spodkopavajo suverenost in varnost Kitajske ter ogrožajo varnost osebja na obeh straneh mejne črte," so danes sporočili iz Pekinga, poročajo tuje tiskovne agencije. ZDA trdijo, da vse operacije potekajo v skladu z mednarodnim pravom, tako v Južnokitajskem morju kot drugod po svetu.

Moskva in Berlin za umiritev retorike

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob dodatnem zaostrovanju retorike med Washingtonom in Pjongjangom danes pozval k umiritvi in opozoril, da je "tveganje za konflikt zelo visoko". H koncu zaostrovanja je pozvala tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je odločno zavrnila vojaško rešitev severnokorejske krize.

Ne spreglejte