Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 7. 2018,
16.01

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16

Natisni članek

Rusija Nato Črna gora Donald Trump

Četrtek, 19. 7. 2018, 16.01

5 let, 9 mesecev

Tretja svetovna vojna v Črni gori? Tako so v Podgorici odgovorili Trumpu.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Črnogorska vlada je danes v Podgorici branila svoj prispevek k miru v odgovoru na včerajšnji verbalni napad ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ta je v sredo izrazil mnenje, da bi "agresivni" prebivalci Črne gore lahko sprožili tretjo svetovno vojno.

Ameriški predsednik Donald Trump je v torkovem intervjuju za televizijo Fox News po končani evropski turneji, med katero se je udeležil tudi vrha Nata, na vprašanje, zakaj bi se morale po njegovem mnenju ZDA odzvati, če bi na primer Črna gora kot najmlajša članica Nata zaprosila za pomoč pri obrambi, odgovoril, da se je sam že večkrat vprašal o smislu napotitve ameriških vojakov v tako majhne zavezniške države.

Donald Trump
Novice "Črnogorci lahko postanejo agresivni in sprožijo tretjo svetovno vojno" #video

Trump je prepričan, da se bo tretja svetovna vojna začela v Črni gori

"Črna gora je majhna država z zelo močnimi ljudmi. To so agresivni ljudje, lahko postanejo agresivni in, čestitke, znašli smo se v tretji svetovni vojni," je dejal Trump o prebivalcih Črne gore.

S tem je znova vzbudil dvom, da so ZDA brezpogojno pripravljene pomagati svojim zaveznikom v Natu. Članice zavezništva namreč v petem členu Severnoatlantske pogodbe soglašajo, da je napad na eno ali več članic zavezništva napad na vse in da se zaveznice v takšnih primerih medsebojno podpirajo.

Republikanski senator in nekdanji kandidat za predsednika ZDA John MCCain v zadnjih dneh ne skopari s kritikami na račun zunanje politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa. | Foto: Reuters Republikanski senator in nekdanji kandidat za predsednika ZDA John MCCain v zadnjih dneh ne skopari s kritikami na račun zunanje politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Foto: Reuters

Podgorica: Črna gora pripomore k miru in stabilnosti po svetu

Črnogorska vlada je v današnjem odzivu na Trumpovo izjavo opozorila na svojo zgodovino miroljubne politike in poudarila, da Črna gora k miru in stabilnosti pripomore ne samo v Evropi, ampak po vsem svetu.

Poudarila je tudi, da je država stabilizacijska sila v regiji, v kateri je ob razpadu nekdanje Jugoslavije v devetdesetih letih prejšnjega stoletja divjala vojna. Zavezništvo z ZDA "ostaja močno in trajno", so še poudarili v Podgorici.

Nekdanji ameriški veleposlanik pri Natu je Trumpove izjave kritiziral kot darilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, republikanski senator John McCain pa je menil, da dela Trump v korist Rusije, ko "postavlja pod vprašaj ameriške obveznosti v Natu".

Donald Trump in Vladimir Putin
Novice Trump pod plazom kritik, nekateri mu očitajo tudi narodno izdajo

V Natu poudarjajo, da ZDA podpirajo zavezništvo

Črna gora, ki ima okoli dva tisoč vojakov, je članica Nata postala junija lani. V Nato je bila sprejeta kljub močnemu pomislekom dela prebivalcev in nasprotovanju Rusije. Tiskovni predstavnik zveze Nato je v sredo skušal omiliti Trumpove izjave. "Predsednik Trump je jasno povedal, da ZDA popolnoma stojijo za Natom in da je naše zavezništvo močno," je dejal.

Spomnil je še, da je bil peti člen Severnoatlantske pogodbe uveljavljen le enkrat, in sicer ob terorističnem napadu na ZDA 11. septembra 2001, ko so članice Nata nato napadle Afganistan. "Več sto tisoč Evropejcev in Kanadčanov je takrat stalo ob strani ameriškim vojakom in več kot tisoč jih je plačalo s svojim življenjem," je dodal.

Ne spreglejte