Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2011,
17.59

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Norveška tragedija politika

Četrtek, 28. 7. 2011, 17.59

8 let, 2 meseca

Tragedija na Norveškem vpliva tudi na politike držav EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odzivi na petkova teroristična napada na Norveškem še naprej pretresajo evropsko politično areno.

Italijansko državno tožilstvo v Milanu je proti evropskemu poslancu Mariu Borgheziu sprožilo preiskavo zaradi polemičnih izjav v zvezi s petkovo tragedijo. Romunski poslanec Iulian Urban pa je krivdo za slednjo pripisal kar evropskim voditeljem.

Borghezio se je strinjal z Breivikovimi stališči

Evropski poslanec in član italijanske desničarske stranke Mario Borghezio, ki je v torek izrazil strinjanje z Breivikovimi stališči, je že zatrdil, da bo sodeloval s tožilstvom. Za besede, ki so povzročile zgražanje evropske javnosti, pa se je že opravičil Norveški in sorodnikom žrtev petkovega napada.

Romun je za napad obtožil voditelje EU Medtem je romunski senator in član romunske vladajoče desno-sredinske liberalno-demokratske stranke PDL Iulian Urban za dvojni teroristični napad desničarskega skrajneža Andersa Behringa Breivika, v katerem je v petek na Norveškem umrlo 76 oseb, obtožil kar voditelje držav Evropske unije.

Slednji so po njegovih besedah "Evropejce navdušili nad multikulturalizmom" in se niso zoperstavili "islamistični kolonizaciji", s čimer so odprli pot zločinom, kot sta bila Breivikova napada.

"Prihaja čas desnice" Urban meni tudi, da v državah EU, kjer so doslej vladale pretežno levo usmerjene stranke, prihaja čas desnice, saj ima prebivalstvo dovolj "neodgovorne politike socialne pomoči" ter "masivne, nenadzorovane imigracije", ki ju je zagovarjala levica in je Evropo spremenila v "svetovni sod smodnika".

V takšnih razmerah je presenetljivo, "da je po orožju posegel le eden" od več kot 500 milijonov evropskih "domačinov", je še izjavil Urban. Dodal je, da je Breivikovo dejanje izraz frustracije zaradi "indiferentnosti in hinavščine, ki jo politika kaže v odnosu do islamizacije in nelegalni imigraciji, ki ogrožata celotno evropsko kulturo in civilizacijo".

Breivikove umore je primerjal s splavi

Avstrijska desničarska svobodnjaška stranka FPÖ pa je za podobno polemične besede iz svojih vrst izključila poslanca Wernerja Königshoferja. Slednji je namreč dogodke na Norveškem komentiral z besedami, da je "islamska grožnja Evropo udarila tisočkrat več" ter Breivikove umore primerjal s splavi. Zaradi slednjih po njegovih besedah "letno v Evropi v maternicah umrejo milijoni nerojenih otrok".

Predsednik FPÖ Heinz-Christian Strache je Königshoferjeva stališča označil za nesprejemljiva in ga pozval k odstopu. Kot vzrok za njegovo izključitev iz stranke pa je navedel tudi njegovo domnevno povezanost z neonacisti.

Ne spreglejte