Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2016,
16.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Jugoslavija Haag Vojislav Šešelj

Sreda, 6. 4. 2016, 16.19

6 let, 6 mesecev

Tožilec haaškega sodišča napovedal pritožbo zaradi oprostitve Šešlja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Glavni tožilec haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Serge Brammertz je napovedal pritožbo na oprostilno sodbo vodje srbskih radikalcev Vojislava Šešlja.

Oprostilna sodba Šešlju prejšnji četrtek je bila presenetljiva celo zanj, Brammertz pa je tedaj napovedal, da bodo v tožilstvu preučili, ali obstaja možnost za pritožbo. Zdaj so se odločili, da se bodo pritožili. Brammertz je v izjavi za javnost še dodal, da so sodniki v razsodbi sprejeli "nerazumne in nasprotujoče ugotovitve glede dejstev".

Sodišče je odločilo, da Šešelj ni kriv

Haaško sodišče je 31. marca z večinsko odločitvijo tričlanskega sodnega senata odločilo, da Šešelj ni kriv po nobeni od devetih točk obtožnice, v kateri so mu bili očitani vojni zločini in zločini proti človečnosti med vojnama v Hrvaški in BiH. Sodišče je sklenilo, da tožilstvo obtožb ni dokazalo onkraj razumnega dvoma. Tožilstvo je sicer za 61-letnega Šešlja zahtevalo 28 let zapora.

Glavni tožilec haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Serge Brammertz meni, da so bile v sodbi narejene "daljnosežne napake". | Foto: Glavni tožilec haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Serge Brammertz meni, da so bile v sodbi narejene "daljnosežne napake".

Sodni senat je večinsko razsodil, da ni obstajala skupinska zločinska pobuda pod vodstvom nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, katere cilj je bilo z etničnim čiščenjem nesrbskega prebivalstva iz delov Hrvaške, BiH in Vojvodine oblikovati veliko Srbijo. Projekt oblikovanja velike Srbije je bil političen in ne vojaški oziroma zločinski, je še presodil sodni senat. V Hrvaški in BiH so se na oprostilno sodbo odzvali z ogorčenjem.

Tožilec: Pri ugotovitvah so bile storjene velike napake

Brammertz je danes ocenil, da so bile pri ugotovitvah sodnega senata storjene velike napake. Sodniki so pokazali "veliko nespoštovanje" do številnih zločinov, ki so se že dokazano zgodili v teh konfliktih. S sodbo so "nerazumno dovolili možnost, da je bilo kriminalno delovanje zgolj pravno dovoljen prispevek k vojnim prizadevanjem; da je bilo podžiganje sovražnega govora zgolj krepitev morale srbskih sil in da je bila uporaba sil za etnično čiščenje zgolj ukrep za zaščito srbskega prebivalstva," je Brammertz nakazal glavne točke pritožbe.

Tožilec je napovedal še, da bo tožilstvo pritožbo vložilo v kratkem, saj da je to nujno že zaradi vseh vpletenih žrtev.

Ne spreglejte