Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
16. 2. 2015,
15.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Japonska

Ponedeljek, 16. 2. 2015, 15.02

8 let

To so najstarejša podjetja na svetu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Japonska ni samo država z najdaljšo pričakovano življenjsko dobo na svetu, ampak tudi država, kjer deluje največ podjetij, ki so starejša od 200 let.

Po podatkih Banke Koreje, južnokorejske centralne banke, je leta 2008 v 41 državah po svetu delovalo 5.586 podjetij, ki so starejša od 200 let. Od tega jih je bilo takrat 3.146 na Japonskem, 837 v Nemčiji, 222 na Nizozemskem in 196 v Franciji.

Starodavna podjetja v deželi vzhajajočega sonca Na Japonskem je trenutno kar 50 tisoč podjetij, ki so stara več kot sto let. Ti podjetniški metuzalemi delujejo v panogah, ki so tradicionalne in se v stoletjih niso veliko spreminjale.

To so proizvodnja pijač in hrane, ladjedelništvo, gradbeništvo, izdelava orožja in gostinstvo, pojasnjuje William O'Hara, pisec knjige Centuries of Success (sl. Stoletja uspeha).

Ostrejša stečajna zakonodaja Toda prav v zadnjih letih – po uveljavitvi nove japonske stečajne zakonodaje iz leta 2000, ki bolj ščite upnike – številna, več sto let delujoča podjetja propadajo, piše ameriška revija The Atlantic.

Januarja letos je propadlo podjetje Minoya Kichibee, ki se je 465 let ukvarjalo s poslom z morskimi sadeži. Svoje znane slane lignje je pripravljalo po kar 350 let starem receptu. Lani je propadlo tudi podjetje Surugaya, ki se je od leta 1461 ukvarjalo s pripravo japonskih sladic.

Japonsko podjetje, ki je starejše od slovenskega naroda Svetovni rekorder glede dolžine neprekinjenega delovanja pa je bilo družinsko gradbeno podjetje Kongo Gumi, saj je delovalo kar 1.429 let – od leta 578 do leta 2007, ko je propadlo oziroma se priključilo drugemu podjetju.

Za časovno primerjavo: leta 578, ko je začelo delovati to podjetje, se slovanski predniki današnjih Slovencev sploh še niso priselili na ozemlje Vzhodnih Alp. Začetniki družinske podjetniške dinastije pa so živeli, še preden so se rodili kralj Samo ali karantanska kneza Valuk in Borut.

Družinsko podjetje, ki je delovalo kar 39 generacij Kongo Gumi je bilo gradbeno podjetje, ki se je specializiralo za gradnjo budističnih templjev. Leta 593 so zgradili prvi tempelj v Osaki, ki še vedno stoji. Na čelu družinskega podjetja se je zvrstilo kar 39 generacij družine Gumi, ki je na Japonsko prišla iz Koreje.

Po priključitvi podjetja Kongo Gumi podjetju Takamatsu je najstarejše neprekinjeno delujoče podjetje na svetu japonski hotel Nishiyama Onsen Keiunkan, ki deluje od leta 705.

Japonska tradicija posvojitev mladih moških Razlog, da so se japonska družinska podjetja obdržala toliko časa, je tudi način nasledstva v teh podjetjih. Japonski podjetniki so ponavadi podjetje prepustili najstarejšemu sinu.

Toda če biološki potomci niso bili nadarjeni za poslovanje in podjetništvo, je lastnik družinskega podjetja posvojil bolj poslovno nadarjenega mladega moškega.

Fiktivna kontinuiteta Ta je prevzel lastnikov priimek, se običajno še poročil s hčerko lastnika podjetja in nadaljeval tradicijo družinskega podjetja. Zaradi tega japonskega običaja je 98 odstotkov japonskih posvojencev ob posvojitvi starih med 25 in 30 leti.

Študija iz leta 2011 je pokazala, da podjetja, ki jih vodijo posvojenci, presegajo število podjetij, ki jih vodijo biološki nasledniki. Zaradi posvojitev je kontinuiteta japonskih starodavnih družinskih podjetij deloma fikcija, poudarja ameriški profesor ekonomije Mike Smitka.

Sprememba miselnosti mladih Japoncev Kot še pravi, starodavna japonska podjetja poleg zaradi spremenjene stečajne zakonodaje propadajo tudi zaradi nove miselnosti med mladimi Japonci. Zdaj je namreč težko dobiti mladega moškega, ki bi se pustil posvojiti in poročiti z lastnikovo hčerko samo zato, da bo prevzel podjetje.

Starodavnih podjetij pa ne poznajo samo Japonci, ampak tudi Evropejci. Poglejmo si nekaj primerov: najstarejša neprekinjeno delujoča gostilna oziroma restavracija na stari celini naj bi bila restavracija v salzburškem samostanu svetega Petra, ki deluje od leta 803.

Najstarejša kovnica denarja in najstarejša pivovarna Leta 883 je začela delovati britanska kovnica denarja Royal Mint. Najstarejša pivovarna naj bi bila pivovarna v benediktinskem samostanu Weihenstephan pri Freisingu na Bavarskem. Pivo je začela variti leta 1040.

Leta 1120 je bil ustanovljen prvi še delujoči hotel na stari celini, in sicer v Freiburgu v današnji Nemčiji – Zum roten Bären, sl. Pri rdečem medvedu.

Najstarejša banka na svetu Od leta 1000 zvonove izdeluje italijansko družinsko podjetje Marinelli, od leta 1295 pa deluje italijansko steklarsko podjetje Barovier&Toso.

Leta 1472 je bila ustanovljena zdaj najstarejša banka na svetu Monte dei Paschi di Siena. Ta italijanska banka ima zdaj velike težave. Leta 1526 je začelo delovati italijansko orožarsko podjetje Beretta.

Najstarejša založba na svetu Leta 1534 je v Angliji začel delovati Cambridge University Press, najstarejše založniško podjetje na svetu, leta 1578 pa avstrijska tiskarna Holzhausen, najstarejša še delujoča tiskarna.

Leta 1656 je začel izhajati Haarlems Dagblad, nizozemski regionalni časopis, ki trdi, da je najstarejši še izhajajoči časopis na svetu.

Najstarejše farmacevtsko podjetje na svetu Leta 1668 je bilo v Darmstadtu v Nemčiji ustanovljeno podjetje Merck, najstarejše kemično in farmacevtsko podjetje na svetu. Za primerjavo: ljubljanski Lek je bil ustanovljen leta 1946, novomeška Krka pa leta 1954.

Ne spreglejte