Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
9. 10. 2015,
12.38

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tunizija Nobelova nagrada za mir

Petek, 9. 10. 2015, 12.38

4 leta, 6 mesecev

To so letošnji presenetljivi dobitniki Nobelove nagrade za mir

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Letošnji prejemnik Nobelove nagrade za mir, tunizijski kvartet (četverček) za dialog, združuje štiri pomembne tunizijske civilnodružbene organizacije, ki se zavzemajo za demokratično Tunizijo.

Tunizijski nacionalni kvartet za dialog združuje tunizijsko sindikalno organizacijo, tunizijsko konfederacijo industrije, trgovine in obrti, tunizijsko zvezo za človekove pravice in tunizijsko zvezo pravnikov.

Revolucija jasminov Četverica je dobila Nobelovo nagrado za svoj prispevek k izgradnji pluralistične družbe v Tuniziji po revoluciji jasminov. Ta revolucija je izbruhnila decembra 2010 zaradi nezadovoljstva Tunizijcev nad dolgoletnim avtoritarnim režimom Zine El Abidine Ben Alija. Protesti so Ben Alija januarja 2011 prisilili v odstop, tunizijska revolucija jasminov pa je bila tudi prva iskra v tako imenovani arabski pomladi. Glede na to, da so posledice arabske pomladi v večini drugih držav zelo klavrne (anarhija v Libiji po padcu Moamerja Gadafija, vzpon islamizma in ponovna uvedba vojaškega režima v Egiptu, krvavi državljanski vojni v Siriji in Jemnu), je podelitev Nobelove nagrade tunizijski četverici podpora edinemu kolikor toliko uspešnemu primeru arabske pomladi in tudi zgled za druge arabske države.

Krhka tunizijska demokracija Po drugi strani je Nobelova nagrada tudi poskus okrepitve demokratičnih procesov v sami Tuniziji. Na prvih demokratičnih volitvah po revoluciji jasminov jeseni 2011 je namreč na volitvah zmagala islamistična stranka Enahda. Ta je sicer razglasila, da ne bo poskusila uvesti islamskega pravnega sistema (šarije) v državi, toda državo kljub temu pretresajo zločini islamskih skrajnežev.

Februarja 2013 so umorili Šukrija Bilida, vodjo leve opozicije in kritika Enahde, julija 2013 poslanca Mohameda Brahmija, letos pa sta Tunizijo pretresla dva krvava napada islamistov na zahodne turiste: najprej množični poboj 22 ljudi v Nacionalnem muzeju, nato pa še poboj 39 ljudi, večinoma Britancev, na plaži v Susi.

Četverica proti islamistom in za demokratično ustavo Po umorih Bilida in Brahmije so zgoraj omenjene štiri civilnodružbene organizacije stopile skupaj in organizirale proteste proti islamistični vladi. Jeseni 2013 je kvartet za dialog tudi organiziral pogovore med Enahdo in opozicijo o oblikovanju nove tehnokratske vlade.

Na koncu je so bili pogovori uspešni, saj so tunizijske stranke decembra 2013 dosegle dogovor, da oblast v državi do novih volitev prevzame tehnokratska vlada. Enahda je tako januarja 2014 sestopila z oblasti in oblast je prevzela tehnokratska vlada.

Tunizijska vlada narodne enotnosti Tunizija je v času tehnokratske vlade sprejela tudi novo ustavo, februarja letos pa je bila oblikovana nova vlada, ki združuje različne stranke, poleg islamistične Enahde tudi sekularne liberalce.

Ne spreglejte