Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
6. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

2

Natisni članek

Emmanuel Macron Marine Le Pen volitve v Franciji Brigitte Trogneux Melania Trump Donald Trump Adolf Hitler Winston Churchill Konrad Adenauer Benito Mussolini Barack Obama

Sobota, 6. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

To je rekord, ki ga lahko podre Emmanuel Macron

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

2

Emmanuel Macron | Foto Reuters

Foto: Reuters

Če bo 39-letni Emmanuel Macron zmagal v drugem krogu predsedniških volitev, bo postal najmlajši predsednik Francije v njeni zgodovini.

Do zdaj je bil najmlajši francoski predsednik Louis Napoleon Bonaparte, ki so ga Francozi za svojega voditelja izvolili davnega leta 1848. Takrat je imel nečak slavnega Napoleona 40 let.



Macron dve leti mlajši od povprečnega Francoza

Če bo Macron zmagal, bo v Franciji ali v katerikoli od treh največjih zahodnih gospodarstev izvoljen voditelj države, ki je mlajši, kot je povprečna starost prebivalstva. Macron je namreč dve leti mlajši od povprečne starosti v Franciji, piše britanska revija The Economist.

Nasploh se vse bolj zmanjšuje razlika med starostjo voditeljev držav in povprečno starostjo prebivalstva. Leta 1960 je bila v Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji in ZDA skupna razlika med voditeljem države in povprečno starostjo prebivalstva 38 let. Zdaj se je zmanjšala na nekaj več kot 20 let.

Konrad Adenauer (levo) in Willy Brandt. Prvi je postal nemški kancler leta 1949, ko je bil star 73 let, drugi pa leta 1969, ko je bil star 55 let. | Foto: Getty Images Konrad Adenauer (levo) in Willy Brandt. Prvi je postal nemški kancler leta 1949, ko je bil star 73 let, drugi pa leta 1969, ko je bil star 55 let. Foto: Getty Images

Ostarela Churchill in Adenauer

Bolj ko se prebivalstvo v razvitih državah stara, bolj so volivci pripravljeni na to, da izvolijo mlajše voditelje, so prepričani novinarji britanske revije. V 50. letih prejšnjega stoletja so volivci v Veliki Britaniji ali Nemčiji volili ostarele politike, kot sta bila Winston Churchill (rojen leta 1874) in Konrad Adenauer.

Ko je bil Adenauer leta 1949 prvič izvoljen za zahodnonemškega kanclerja, je bil star 73 let. Poznejši kanclerji so bili vedno mlajši od svojega predhodnika. Ko je Angela Merkel leta 2005 postala nemška kanclerka, je bila z 51 leti najmlajša povojna voditeljica Nemčije.

"Mladeniča" na oblasti: Hitler in Mussolini

Ko sta Adolf Hitler in Benito Mussolini prevzela oblast, sta bila dokaj mlada. Hitler je bil ob prevzemu oblasti star 43 let, Mussolini pa samo 39 let (torej toliko, kot je zdaj star Macron). | Foto: Getty Images Ko sta Adolf Hitler in Benito Mussolini prevzela oblast, sta bila dokaj mlada. Hitler je bil ob prevzemu oblasti star 43 let, Mussolini pa samo 39 let (torej toliko, kot je zdaj star Macron). Foto: Getty Images
V obeh v drugi svetovni vojni poraženih državah – Nemčiji in Italiji – sta po porazu nacizma oziroma fašizma oziroma koncu druge svetovne vojne na oblast prišla politika, ki sta bila starejša od svojih diktatorskih predhodnikov. Adolfa Hitlerja, ki se je rodil 20. aprila 1889 in je bil ob prevzemu oblasti januarja 1933 star 43 let, je kot voditelj (Zahodnih) Nemcev zamenjal krščanski demokrat Adenauer, ki si je rodil leta 1876 in bil torej 13 let starejši od Hitlerja.

Benita Mussolinija, ki se je rodil 29. julija 1883 in je bil ob prevzemu oblasti oktobra 1922 star 39 let, je (če odštejemo kratkotrajne vmesne premierje Badoglio, Bonomija in Parrija) na čelu Italije po prvih svobodnih volitvah leta 1946 zamenjal krščanski demokrat Alcide de Gasperi, ki se je rodil leta 1881, torej je bil dve leti starejši od Mussolinija.

Francoski predsedniki v povprečju starejši od britanskih premierjev

Povprečna starost francoskega predsednika je ob izvolitvi nekaj več kot 60 let, kar je najvišja starost od štirih zgoraj omenjenih zahodnih držav. Velika Britanija na primer od 70. let prejšnjega stoletja za britanskega premierja ni izvolila nikogar, ki bi bil starejši od 60 let.

Donald Trump je postal najstarejši ameriški predsednik do zdaj. | Foto: Getty Images Donald Trump je postal najstarejši ameriški predsednik do zdaj. Foto: Getty Images

Trump presegel Reagana

Se pa dogajajo tudi izjeme. Tako so Američani lani novembra za predsednika ZDA izvolili newyorškega milijarderja Donalda Trumpa, ki je s 70 leti postal najstarejši ameriški predsednik do zdaj. Ob izvolitvi je bil do zdaj s svojimi 69 leti najstarejši Ronald Reagan. Ko se je Reagan poslovil z oblasti, je bil star 77 let. 

Trump, ki se je rodil leta 1946, je precej starejši od svojega predhodnika Baracka Obame, ki se je rodil leta 1961.

Ameriška predsedniška generacija 1946

Bill Clinton in George Bush mlajši | Foto: Reuters Bill Clinton in George Bush mlajši Foto: Reuters
Kot zanimivost: kar trije od štirih zadnjih ameriških predsednikov so se rodil leta 1946, in to v razmiku dobrih dveh mesecev. Poleg Trumpa, ki se je rodil 14. junija 1946, se je slab mesec pozneje - 6. julija - rodil George Bush mlajši (predsednik ZDA med letoma 2001 in 2009), 19. avgusta pa je na svet prijokal še Bill Clinton (predsednik ZDA med letoma 1993 in 2001).

Trump bi se generacijsko gledano bolj razumel z Macronovo ženo

Trump in Macron (če bo ta seveda izvoljen za predsednika Francije) bosta tako poleg političnih razlik precej narazen tudi zaradi generacijskih razlik. Macron je namreč kar 31 let mlajši od Trumpa.

Generacijsko gledano je leta 1977 rojeni Macron veliko bližje Trumpovi ženi Melanii, ki se je rodila leta 1970. Velja tudi obratno: 70-letni Trump pripada skoraj isti generaciji kot 64-letna Macronova žena Brigitte Trogneux.

Ne spreglejte