Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2017,
11.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

10

Natisni članek

Emmanuel Macron Marine Le Pen volitve v Franciji volitve Bogomil Ferfila

Petek, 5. 5. 2017, 11.30

6 let, 6 mesecev

"Zmaga Le Penove lahko pomeni katastrofo tudi za Slovenijo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

10

Marine Le Pen in Emmanuel Macron | Foto Reuters

Foto: Reuters

Skrajno desna kandidatka Marine Le Pen in sredinsko opredeljen Emmanuel Macron zagovarjata nasprotujoče si poglede in načrte za Francijo ter preostali svet. Zmaga Le Penove lahko negativno vpliva na celotno Evropo in Evropsko unijo, meni Bogomil Ferfila.

Dve različni viziji na francoskih predsedniških volitvah

Emmanuel Macron si želi okrepiti meje EU, pospešiti azilne postopke, na revnejših območjih bi omejil število učencev v razredu in v šolah prepovedal uporabo prenosnih telefonov. Hkrati podpira prostotrgovinske sporazume in obljublja davčne olajšave za podjetja, ki bodo zaposlila mlade iz priseljenih območij. Deset tisoč novih delovnih mest bi namenil policiji in okoli pet tisoč šolstvu.

Medtem se Marine Le Pen zavzema za opustitev evra, znižanje dohodnine za deset odstotkov, za gospodinjstva z najnižjimi prihodki, napoveduje pa 21 tisoč dodatnih delovnih mest za policiste ter carinike. Prisiljevanje želi omejiti, nezakonitim priseljencem pa preprečiti pridobitev pravice do bivanja. V načrtu ima prepovedati nošenje religijskih simbolov in pokrival na javnih mestih. V šole bi ponovno uvedla uniforme, za podjetja, ki proizvodnjo selijo v tuje države, pa bi uvedla 35-odstotni davek.

Le Penova si želi strateškega sodelovanja z Rusijo pri uničenju Islamske države, medtem ko Macron zbliževanju s Putinom nasprotuje.

 

Enotnost pri številu poslancev

Oba kandidata pa sta enotna pri zmanjševanju števila poslancev v parlamentu, strinjata pa se tudi s sedanjim 35-urnim tedenskim delovnikom.

Zadnje javnomnenjske raziskave sicer kažejo 20 odstotnih točk prednosti za Macrona, kdo pa bo na koncu osvojil predsedniški stolček, bo znano v nedeljo.

"Zmaga Le Penove lahko pomeni katastrofo na dolgi rok, tudi za Slovenijo, zato lahko le upamo, da bo Macron novi predsednik Francije, saj se bo boril za močno Evropo." | Foto: "Zmaga Le Penove lahko pomeni katastrofo na dolgi rok, tudi za Slovenijo, zato lahko le upamo, da bo Macron novi predsednik Francije, saj se bo boril za močno Evropo." Bogomil Ferfila, politologVsi tisti, ki smo proevropski, seveda držimo pesti za Macrona, po podatkih javnomnenjskih anket so mu tudi Francozi bolj naklonjeni. A to še ni zagotovilo, da bo v nedeljo svoj predsedniški mandat res začel Emmanuel Macron, saj so nam v opomin lahko lanske ameriške volitve in številke, ki so neprestano kazale v prid Clintonovi, na koncu pa je vseeno zmagal Donald Trump.

Zmaga Macrona za Evropo pomeni rožnati scenarij. Ugodno bi namreč vplivala na trenutne razmere, saj je Evropska unija na razpotju zaradi brexita in preostalih problemov, s katerimi se srečuje. Njegovo politično prepričanje bi predstavljalo veliko podporo v preurejanju in krepitvi EU, a bi hkrati pomenilo še bolj črn scenarij za Združeno kraljestvo.

Zmaga Le Penove pa lahko pomeni katastrofo na dolgi rok, tudi za Slovenijo. Razpad EU bi bilo za majhne države, kot je Slovenija, zelo slab dogodek, saj potrebujemo nek okvir, v katerem delujemo. Seveda ni nujno, da bi bil izstop iz EU potrjen tudi za Francijo, bi pa definitivno prinesel negativne težnje. Zaprtje države in izoliranje od sveta, h kateremu teži Le Penova, ni rešitev na dolgi rok. Državo je dobro postaviti na prvo mesto, vendar ne v stilu Trumpovega političnega delovanja.

Samo upamo lahko, da bo Macron novi predsednik Francije, saj je prepričan Evropejec in se bo boril za močno Evropo, tudi po neljubem brexitu.

Ne spreglejte