Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 6. 2022,
13.27

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

6

Natisni članek

raketa ZDA Donald Trump Kim Džong Un Severna Koreja diplomati

Sobota, 11. 6. 2022, 13.27

1 leto, 10 mesecev

To je prva zunanja ministrica v zgodovini Severne Koreje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

6

Choe Son-hui | Karierna diplomatka, ki tekoče govori angleški jezik, je bila tesna sodelavka Kima v jedrskih pogovorih z ZDA in je severnokorejskega voditelja spremljala na srečanjih s takratnim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, navaja AFP. | Foto posnetek zaslona/Reuters

Karierna diplomatka, ki tekoče govori angleški jezik, je bila tesna sodelavka Kima v jedrskih pogovorih z ZDA in je severnokorejskega voditelja spremljala na srečanjih s takratnim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, navaja AFP.

Foto: posnetek zaslona/Reuters

Severna Koreja je dolgoletno diplomatko Choe Son Hui imenovala za prvo zunanjo ministrico v zgodovini države. Choejeva je bila po današnjih navedbah tiskovne agencije KCNA imenovana na zasedanju vladajoče stranke ob prisotnosti voditelja Kim Džong Una. Kim se je medtem zavzel za okrepitev severnokorejskih obrambnih zmogljivosti.

Choejeva bo na čelu severnokorejske diplomacije zamenjala Ri Son Gwona, nekdanjega vojaškega uradnika, ki je v preteklosti vodil pogovore z Južno Korejo, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V nasprotju z običajno severnokorejsko držo je odgovarjala na vprašanja novinarjev v noči, ko se je vrh voditeljev v Hanoiju februarja 2019 končal brez preboja, pri čemer je za propad pogajanj okrivila Washington. "Mislim, da so ZDA z zavrnitvijo naših predlogov zamudile zlato priložnost," je dejala.

Diplomacija med Pjongčangom in Washingtonom je od takrat zastala, Kimov režim pa je v zadnjih mesecih večkrat prezrl ameriška povabila, naj se vrne k pogajanjem. Namesto tega je Severna Koreja samo letos izvedla rekordnih 18 testnih izstrelitev raket.

Kim je medtem v petek ob koncu zasedanja, na katerem so odločali o ključnih organizacijskih vprašanjih in političnih prioritetah režima, poudaril potrebo po krepitvi nacionalnih obrambnih zmogljivosti, današnje navedbe severnokorejskih medijev povzema španska tiskovna agencija EFE.

"Trenutno varnostno okolje države je zelo resno in situacija okoli nas bi se lahko še dodatno zaostrila. To nas spodbuja k doseganju cilja krepitve nacionalnih obrambnih kapacitet, kakor hitro je mogoče," je dejal.

Ne spreglejte