Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
13. 10. 2015,
15.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 13. 10. 2015, 15.34

8 let

To je najboljši direktor na svetu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Danec Lars Rebien Sørensen, ki je že od leta 2000 predsednik uprave danskega farmacevtskega velikana Novo Nordisk, je najboljši direktor na svetu po izboru revije Harvard Business Manager.

1. mesto: Lars Rebien Sørensen Še lani je bil najboljši direktor podjetja oziroma predsednik uprave na svetu Jeff Bezos, prvi mož ameriškega podjetja Amazon. Tokrat ga je na vrhu lestvice zamenjal širši javnosti precej manj znani Sørensen, ki je v danskem farmacevtu zaposlen že 33 let.

Sørensen je glede na merilo finančne uspešnosti na šestem, glede merila trajnostnega razvoja pa na 15. mestu. Skupaj je to zadostovalo za prvo mesto. Lani je bil na lestvici na šestem mestu.

Danec je povečal finančno uspešnost podjetja, ko se je pred leti odločil, da se osredotoči izključno na proizvodnjo zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni. Zelo velika in hitra rast te bolezni je zdaj glavno gonilo za povečanje prihodkov in vrednosti delnic danskega podjetja.

2. mesto: John Chambers Dancu sledi predsednik uprave ameriškega tehnološkega podjetja Cisco Systems John Chambers (glede finančne uspešnosti je na sedmem mestu, glede trajnostnega razvoja pa šele 69. mestu). Chambers je na čelu kalifornijskega podjetja že od leta 1995, lani je bil na lestvici uvrščen na tretje mesto.

3. mesto: Pablo Isla Tretji najboljši predsednik uprave na svetu je letos Španec Pablo Isla, ki je direktor španskega tekstilnega velikana Inditex. Španski menedžer, ki je na čelu Inditexa od leta 2005, je glede na finančno uspešnost na 20. mestu, glede trajnostnega razvoja pa na 49. mestu. Lani je bil Španec na lestvici najboljših predsednikov uprav na 14. mestu.

4. mesto: Elmar Degenhart Na četrtem mestu je nemški menedžer Elmar Degenhart (lani 19. mesto), ki je od leta 2009 predsednik uprave nemškega proizvajalca pnevmatik in avtomobilskih delov Continental. Glede na finančno uspešnost je Degenhart na 27. mestu, glede na trajnostni razvoj pa na 120. mestu.

5. mesto: Martin Sorrell Peti najboljši direktor na svetu pa je Britanec Martin Sorrell, ki od leta 1986 vodi WPP, britansko podjetje za oglaševanje in stike z javnostjo. Peto mesto je Sorrellu prineslo predvsem merilo finančne uspešnosti, kjer je na 15. mestu, saj je po merilu trajnostnega razvoja šele na 187. mestu. Lani se Britanec ni uvrstil na lestvico najboljših direktorjev na svetu.

Ne spreglejte