Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
20. 11. 2015,
14.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 20. 11. 2015, 14.46

6 let, 7 mesecev

Slovenski menedžerji priznavajo pomanjkanje vodstvenih sposobnosti

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pomanjkanje motivacije zaposlenih, njihova apatičnost in nepripravljenost na prevzemanje odgovornosti za svoje delo. To so ključni izzivi vodenja v današnjem času, pravijo slovenski menedžerji.

Potem ko je že raziskava o karizmatičnosti slovenskih menedžerjev pokazala, da so ti preveč osredotočeni zgolj na rezultate in premalo na sodelavce, podobno ugotavljajo tudi menedžerji sami.

V osebnih intervjujih so priznali, da jim manjka vodstvenih sposobnosti. Intervjuje med 25 slovenskimi menedžerji sta junija letos izvedli podjetji HRM in Planet GV, ki na to temo prihodnji torek pripravljata tudi konferenco BEEP (Poslovanje s krepitvijo zaposlenih), kjer bodo razpravljali predvsem o prihodnosti dela tako z vidika vodij kot zaposlenih.

Zadovoljstvo zaposlenih je odraz vodje Vodje slovenskih podjetij, ki so sodelovala v raziskavi, opozarjajo predvsem na apatičnost in nizko motiviranost zaposlenih ter težavo pripadnosti, katere pomanjkanje vpliva na dolgoročne načrte podjetij in njihovo uspešnost.

A velik del krivde za takšno stanje menedžerji prevzemajo nase, saj se zavedajo, da je zadovoljstvo zaposlenih odraz vodje. Glede na raziskavo vodje priznavajo tako pomanjkanje vodstvenih sposobnosti za reševanje takih situacij kot tudi časa, ki ga posvetijo izobraževanju, da bi te veščine pridobili.

Kako se znajdeta v takih situacijah in kaj priporočata drugim menedžerjem, smo vprašali direktorico Siemensa Slovenija Medejo Lončar in predsednico uprave Generali Vanjo Hrovat, ki ju lovec na kadre omenja kot vzor karizmatičnih slovenskih vodij.

Brez razvoja zaposlenih ni razvoja podjetja Medeja Lončar kot najpomembnejše vodilo pri vodenju omenja odgovornost do podjetja in zaposlenih: "Če želim kot vodja podjetju zagotoviti dolgoročen razvoj, moram poskrbeti tudi za razvoj zaposlenih."

Še posebej to velja za organizacijo, kjer je osnovna dejavnost prodaja in so zaposleni najpomembnejša stična točka med podjetjem in kupci, dodaja.

Pri delu se zato veliko ukvarja z ljudmi, z zaposlenimi pa se aktivno povezuje v iskanju rešitev za izzive, ki jih v teh razmerah na trgu ni malo.

A dodaja, da je tu pomembna soodvisnost: "Sama imam odgovornost do podjetja, katerega ključni del so zaposleni, zaposleni pa morajo čutiti tudi odgovornost za svoj lasten razvoj, pri čemer jih z veseljem podpiram.

Vlaganje v kompetence, veščine in znanja sodelavcev vidim in presojam v kontekstu izboljševanja konkurenčnosti podjetij, zato cenim tudi njihovo samoiniciativnost na tem področju."

"Pohvala in nasmeh nas nič ne staneta" Da so za uspešno poslovanje najpomembnejši zaposleni, se strinja tudi Vanja Hrovat. Kot pravi, je najbolje, če so ti zadovoljni, kompetentni in motivirani ter čutijo pripadnost podjetju.

"Pomembno je, da se počutijo vključeni in slišani. Ker si želim biti v stiku z njimi, so vrata moje pisarne vedno odprta."

Dodaja, da je s sodelavci iskrena, to pa pričakuje tudi od njih. V odnosu s podrejenimi je pogosto raje mentor kot njihov vodja. "Pozitivno razmišljanje nam pomaga, da se učimo tudi iz napak, saj vsaka izkušnja šteje ter vodi k razvoju in napredku."

Vprašanje, kako motivirati zaposlene, po njenih besedah nima enoznačnega odgovora.

"Ljudje smo zelo različni in motivirajo nas različne stvar, zato je toliko pomembneje, da poznamo zaposlene, jih poslušamo in res slišimo. Tako lahko prepoznamo vzvode, ki jih motivirajo. Pohvala, lepa in spodbudna beseda ter nasmeh nas nič ne stanejo, zato z njimi ne varčujmo," svetuje Hrovatova.

Ne spreglejte