Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 3. 2016,
14.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Torek, 8. 3. 2016, 14.18

7 let, 12 mesecev

Preverite, kje boste lahko v prihodnjih mesecih našli službo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Delodajalci v Sloveniji so optimistični. 15 odstotkov jih napoveduje, da bodo število zaposlenih povečali. Največ služb bo v panogi oskrbe z elektriko, vodo in plinom, in sicer v osrednji Sloveniji.

Slovenski delodajalci so glede zaposlovanja v drugem četrtletju leta 2016 optimistični, kaže raziskava družbe Manpower. Po sezonski prilagoditvi podatkov neto napoved zaposlovanja znaša devet odstotkov. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je neto napoved zaposlovanja izboljšanja za pet odstotnih točk, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa je nespremenjena.

15 odstotkov delodajalcev bo zaposlovalo Raziskava, ki so jo opravili pri 620 delodajalcih v Sloveniji, kaže, da bo 15 odstotkov delodajalcev v obdobju med aprilom in junijem letos povečal število zaposlenih, dva odstotka jih pričakuje upad, 76 odstotkov delodajalcev pa sprememb ne pričakuje. Rast zaposlitvenih možnosti sicer napovedujejo delodajalci v vseh desetih v raziskavo zajetih gospodarskih panogah v Sloveniji.

Kje bo zaposlitev največ in kje najmanj V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se napovedi zaposlovanja izboljšujejo v sedmih panogah, v panogi oskrbe z elektriko, vodo in plinom delodajalci napovedujejo najmočnejši zaposlitveni utrip v drugem četrtletju z neto napovedjo zaposlovanja +12 odstotkov, medtem ko o najšibkejših možnostih zaposlovanja poročajo iz panog javnega sektorja in socialnih storitev ter trgovine na debelo in drobno, kjer pa neto napoved zaposlovanja (za obe panogi) znaša +3 odstotke, kaže raziskava.

V panogah finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter transporta, logistike in komunikacij se obeta zanesljiva rast zaposlovanja, neto napoved zaposlovanja za obe panogi pa znaša +11 odstotkov. O spodbudnih znakih za iskalce zaposlitve poročajo tudi delodajalci v panogi rudarstva in kamnin z neto napovedjo zaposlovanja, ki znaša +8 odstotkov. Napoved zaposlovanja za gradbeno panogo znaša +7 odstotkov in za proizvodno panogo +6 odstotkov, kar je na dokaj nizkem nivoju, če upoštevamo, da so bile v letu 2015 izmerjene visoke napovedi nad +10 odstotkov.

Največ zaposlitev bo v osrednji Sloveniji Delodajalci v vseh štirih zajetih slovenskih regijah pričakujejo, da bodo v obdobju drugega četrtletja 2016 zaposlovali. O najmočnejšem zaposlitvenem utripu poročajo delodajalci v osrednji regiji, kjer neto napoved zaposlovanja znaša +9 odstotkov. Zmeren zaposlitveni utrip pričakujejo tudi delodajalci v jugovzhodni in jugozahodni regiji (za obe regiji velja neto napoved zaposlovanja +7 odstotkov). Delodajalci v severovzhodni regiji pa poročajo o neto napovedi zaposlovanja, ki znaša +6 odstotkov.

Najbolj bodo zaposlovala velika podjetja Zaposlitveni utrip bo glede na rezultate raziskave najmočnejši v skupini velikih podjetij (več kot 250 zaposlenih), kjer neto napoved zaposlovanja znaša +13 odstotkov, najmanjši pa v skupini mikro podjetij (manj kot deset zaposlenih), kjer neto napoved znaša +5 odstotkov.

Ne spreglejte