Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 3. 2016,
20.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

zaposlitev služba delovno mesto

Četrtek, 3. 3. 2016, 20.22

7 let, 2 meseca

Če šef kriči na vas, ohranite mirno kri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ko začne vaš šef kričati na vas ali pa vam dodeli nalogo, ki je ni mogoče opraviti, ohranite mirno kri in mu povejte, da je to nerazumno, svetuje psiholog dela Boštjan Bajec.

Zaposleni vse več časa prebijejo na delovnem mestu. S svojimi sodelavci pogosto preživijo vsaj toliko časa kot z bližnjimi, zato so dobri odnosi med sodelavci in z nadrejenimi bistvenega pomena. Kje pa je meja? Kakšen odnos naj imajo zaposleni s svojim šefom, naj z njim prijateljujejo?

Je lahko moj šef tudi moj prijatelj? Psiholog dela Boštjan Bajec meni, da so prijateljski odnosi med šefom in podrejenimi v organizacijah odvisni od organizacijske kulture. Ta lahko dopušča ali celo spodbuja prijateljske odnose med zaposlenimi na različnih hierarhičnih ravneh, lahko pa te odnose tudi zavira oziroma prepoveduje.

Ko svojega šefa držimo na razdalji Po mnenju našega sogovornika lahko prijateljevanje med šefom in zaposlenimi pripelje tudi do konflikta, če se to prijateljevanje ne sklada z organizacijsko kulturo in pravili v organizaciji. Če je druženje dopuščano ali celo pričakovano, pa se lahko neljube situacije zgodijo, če do podrejenih oziroma nadrejenih sodelavcev ohranjamo večjo razdaljo, ko se pričakuje. Ostanite mirni

V vsakem podjetju, pa naj bodo odnosi med sodelavci in nadrejenimi še tako dobri, se dogajajo tudi nesoglasja. Kako naj se na povišan ton nadrejenega ali ob dodelitvi naloge, ki je ni mogoče opraviti, odzovejo zaposleni?

Bajec svetuje, da zaposleni v teh situacijah poskušajo ohraniti mirno kri, spoštljivo izpostavijo nerazumnost zahtev ali odločitev oziroma povprašajo, v čem je njihov smisel oziroma pomen. Z vprašanji lahko preverjajo, kako se odločitve oziroma zahteve skladajo s cilji, ki jih ima podjetje.

Ne spuščajte se na osebno raven Naš sogovornik meni, da je ob nesoglasju, ki lahko nastopi v takšni situaciji, dobro, če nam uspe ostati pri pogovoru o odločitvi in ne zahajamo v pogovore o odnosih ali lastnostih posameznika. Če odločitve niso dovolj pojasnjene, pa je smiselno, da se obrnemo na nekoga, ki je našemu šefu nadrejen. Tega ne zmorem. Kaj pa zdaj? Kako pa lahko svojemu nadrejenemu poveste, da neke naloge, ki vam jo je dodelil, ne zmorete, pri tem pa pred njim ne delujete nevredni zaupanja? Pri takšnih težavah lahko pomaga, če do nadrejenega izpostavite zaupanje, mu poveste, kako je z doseganjem ciljev sicer (kako so se dosegale druge zahteve), in se pogovorite o tem, kakšni so realni cilji, odgovarja Bajec. Tudi na tej točki svetuje, da se ne spuščamo na osebno raven in torej ne vrednotimo odnosov in posameznikov.

Ne spreglejte