Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 8. 2015,
11.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Microsoft Google Mastercard Indija

Petek, 14. 8. 2015, 11.47

8 let

Indijci so najbolj iskani direktorji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poleg Googla so indijski menedžerji tudi na čelu Microsofta, Adoba, Mastercarda in PepsiCo.

Ko je Google objavil, da bo poslej njihov šef Indijec Sundar Pichai, so se v indijskih medijih nemudoma razpisali o tem, kako velik dosežek je to za Indijce po vsem svetu. Še posebno, ker je njegova zgodba res skoraj filmska zgodba o vzponu iz revščine.

Toda indijski menedžerji so že nekaj let izjemno iskani. Po navedbah raziskave univerze Southern New Hampshire jih čislajo zaradi "mešanice pristne osebne skromnosti in močne profesionalne odločnosti".

Tudi Microsoft in Adobe vodita Indijca Trenutno pet zelo velikih globalnih podjetij vodijo Indijci. Februarja lani so na čelo Microsofta imenovali Satya Nadella, 47-letnega očeta treh otrok, ki je prvi dan nove službe vsem zaposlenim poslal mail, da je na ta dan zelo "ponižen" ter da ga kot osebnost določa želja po učenju, saj "kupim več knjig, kot jih lahko preberem, in se vpišem v več tečajev, kot jih lahko končam". Njegova strast je poezija.

Rojen je bil v Hiderabadu, kjer se je šolal do univerze, za doktorat iz računalništva pa je odšel v ZDA in tam ostal. Microsoftu se je pridružil leta 1992, kjer je počasi lezel po lestvici, dokler ga niso imenovali za tretjega direktorja v zgodovini Microsofta.

Kako deluje, je izkazal ob nerodnosti, ki se mu je zgodila, ko je moral odgovoriti na vprašanje o enakopravnosti med spoloma in enakih plačah za ženske in moške. Dejal je, da bi morale ženske verjeti v dobro karmo ter da jim bo tako sistem prej ali slej omogočil enako plačilo. Ko je to mnenje povzročilo val ogorčenja, je odkrito priznal, da je storil napako. Ni veliko direktorjev, ki bi to priznali.

Tudi Adobe System vodi Indijec iz Hiderabada. Shantanu Narayen je vodenje podjetja prevzel leta 2007, svojo kariero pa je začel pri Applu. Tudi on se je šolal v Indiji, nato pa na podiplomski študij prišel v ZDA in ostal. V nekem intervjuju je dejal, da mu je prav sistem javnih šol v Hiderabadu omogočil napredek in možnost šolanja v ZDA. Leta 2011 ga je Barack Obama imenoval za člana svetovalnega odbora.

Direktor Mastercarda in direktorica PepsiCo Indijci pa ne vodijo le IT-podjetij. Ajay Banga je na čelu Mastercarda od leta 2010. Sikh iz mesta Pune je svojo kariero začel v Nestleju, nato je prešel v Pepsi in nazadnje v Mastercard. Za svojo kariero pravi, da je to del "velikega načrta. Ni pomembno, če nimate podrobnega načrta za svoje življenje, pomembno je le, da imate dobro idejo".

Daleč najbolj znana indijska direktorica pa je Indra Nooyi, šefica PepsiCo, lani po Forbsu na tretjem mestu na seznamu najmočnejših poslovnih žensk na svetu, redno tudi med deseterico najmočnejših žensk na svetu.

Na čelu drugega največjega globalnega prehranskega podjetja je od leta 2006. Tudi ona je tako kot novi šef Googla iz mesta Čenaj v pokrajini Madras, le da izhaja iz tamilske družine. Tudi ona se je šolala v Indiji, podiplomski študij pa je končala v ZDA. Trdi, da so prav njene korenine njena prednost: "Zaradi tega razumem, kako deluje svet, saj ga vidim z očmi ljudi, ki ne živijo v Ameriki."

To očitno počne zelo uspešno. Odkar vodi PepsiCo, se je po podatkih Bloomberg Businessweeka dobiček podjetja podvoji.

Ne spreglejte