Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2023,
18.49

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,62

14

Natisni članek

orožje strelivo dizel Volodimir Zelenski Dmitro Kuleba Kiril Petkov Vladimir Putin Rusija Ukrajina Bolgarija

Četrtek, 19. 1. 2023, 18.49

1 leto, 3 mesece

To je država, ki je na skrivaj rešila Ukrajino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,62

14

Varna v Bolgariji | Ker je velik del bolgarske politike naklonjen Rusiji, je bolgarska vlada, ki jo je do lanskega avgusta vodil Kiril Petkov, Ukrajini pomagala na skrivaj. Na fotografiji je bolgarsko črnomorsko mesto Varna. | Foto Guliverimage

Ker je velik del bolgarske politike naklonjen Rusiji, je bolgarska vlada, ki jo je do lanskega avgusta vodil Kiril Petkov, Ukrajini pomagala na skrivaj. Na fotografiji je bolgarsko črnomorsko mesto Varna.

Foto: Guliverimage

Bolgarija je uradno zavračala dobavo orožja, po drugi strani pa je ukrajinski vojski na skrivaj dobavljala dizelsko gorivo, strelivo in orožje. Bolgarska pomoč je bila v zgodnjih fazah vojne ključna za ukrajinsko preživetje, saj je Bolgarija včasih pokrivala tudi več kot tretjino ukrajinskega povpraševanja.

Februarja lani je Rusija napadla svojo zahodno sosedo Ukrajino. Ta je za obrambo nujno potrebovala orožje, strelivo in gorivo. Vlada v Sofiji, ki jo je takrat vodil Kiril Petkov, je uradno zavračala dobavo orožja napadeni Ukrajini. Vlada, ki jo je vodil Petkov, je bila koalicijska in del te koalicije je bil naklonjen Rusiji.

Skrivna podpora Ukrajini

Da bi zaobšel svoje proruske koalicijske partnerje, ki so zavračali neposredno prodajo orožja Bolgariji, se je Petkov odločil za skrivno podporo Ukrajini, piše nemški medij Welt. Streliva in dizelskega goriva Ukrajini tako uradno ni dobavljala bolgarska država, ampak so to delo z dovoljenjem vlade v Sofiji opravila posredniška podjetja. Strelivo in gorivo so iz Bolgarije v Ukrajino pripeljali po zraku in kopnem, in sicer čez ozemlje Romunije, Madžarske in Poljske.

Kiril Petkov je vodil bolgarsko vlado med decembrom 2021 in avgustom lani. Njegova dejanja so bila ena od ključnih za uspešno obrambo Ukrajine pred ruskim napadom spomladi lani.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kiril Petkov je vodil bolgarsko vlado med decembrom 2021 in avgustom lani. Njegova dejanja so bila ena od ključnih za uspešno obrambo Ukrajine pred ruskim napadom spomladi lani. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Petkov je za Welt povedal, da je bolgarska vojaška industrija, ki je v zasebni lasti, lani delala s polno paro. "Ocenjujemo, da je približno tretjina streliva, ki ga je v zgodnjih fazah vojne potrebovala ukrajinska vojska, prišla iz Bolgarije," pravi nekdanji bolgarski premier.

Bolgari Ukrajincem dobavljali dizel, izdelan iz ruske surove nafte

Še zlasti drzna je bila poteza Bolgarije, da je bilo dizelsko gorivo, ki ga je dobavljala Ukrajini, izdelano iz ruske surove nafte v bolgarskih črnomorskih rafinerijah, ki so bila tedaj v lasti ruskega Lukoila. Takratni bolgarski finančni minister Asen Vasilev je pojasnil, da je Bolgarija postala ena največjih izvoznic dizla v Ukrajino in je včasih pokrivala 40 odstotkov ukrajinskih potreb.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je za Welt povedal, da je bila Ukrajina lani aprila tik pred tem, da ji zmanjka streliva. Ker so Ukrajinci vedeli, da so v bolgarskih skladiščih velike količine potrebnega streliva, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Kulebi naročil, naj naveže stik z bolgarsko vlado.

"Šlo je za življenje ali smrt"

"Šlo je za življenje ali smrt," je povedal Kuleba. Na ukrajinsko srečo je bil Petkov pripravljen pomagati, čeprav njegov položaj notranjepolitično gledano ni bil trden. Ukrajinska podjetja in podjetja iz držav Nata so tako lahko od bolgarskih proizvajalcev nabavljala potrebno gorivo, strelivo in orožje.

Bolgarsko skladišče plina v Čirenu
Novice Balkanska država, ki se je iztrgala iz Putinovega objema
Vladimir Putin
Novice Sta to državi, ki gresta Putinu poleg Ukrajine najbolj na živce?
Maia Sandu
Novice Je majhna in šibka ter od strahu trepeta pred Putinom
Ne spreglejte